Случвало ли ви се е да ви се дояде пица за вечеря? Вкусна, сочна и ароматна пица... Малко след като ви е сполетяла тази неустоима мисъл, започвате да се разубеждавате, да карате волята си да надделее, изпивате половин литър вода с цел потушаване на апетита и пр. Накрая изходите от ситуацията обикновено са два – издържате на изкушението и с недоволство изяждате огромната си безсолна салата или изяждате мазната пица и после не спирате да се бичувате за това.

Познато ни е, но отдавна нямаме проблем с това. Защо? Защото знаем една страхотна рецепта за веган, не-мазна и ужасно вкусна пица, след изяждането на която няма да има причина да изпадате в тихи нервни кризи.

И така, ето какви са продуктите за Пицата (с голямо П, заслужила си го е):

За плънката:

Зеленчуци - сложете като плънка чушки, домати, чери домати, краставици, млади гъби, царевица (нея от консерва или собственоръчно сварена, няма как), червен/бял лук, босилек и магданоз на листа, цвекло, броколи, зеле, тиквичка, авокадо... Каквото обичате!

За соса:

Безсолно доматено пюре, в което добавете босилек и чесън (на прах или счукан)

За тестото (без глутен):

500 гр безглутеново брашно (можете да смесите няколко брашна – оризово, от спелта, нахутено и царевично, например)
1-2 щипки сол
1-2 щипки захар
½ ч.л сода
2 с.л чесън/лук на прах
около 400 мл вода за замесване на тестото
хартия за печене
две средни тавички за печене и една голяма

Начин на приготвяне:


Замесете меко тесто като за пица и го разстелете на тънко в тавата, която предварително се застлали с хартия за печене. Сложете го да се изпече в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 10-15 мин. (Ще стане хрупкаво и много вкусно)

След като тестото се е изпекло, намажете с доматения сос и наредете плънката.

Върнете пицата във загрятата фурна и запечете за 10 минути.

Извадете я от тавата, премахнете хартията за печене и я сложете отново във фурната да се допече още малко върху решетката.

Съвет: Когато печете пицата в тавата, слагайте на дъното на фурната тавичка с вода, за да не изсъхва.