Тъмнокожият чичо Бен (Uncle Ben), появил се на екраните ни през 90-те години в реклами на полуфабрикатен ориз, по онова време вече отдавна бил известен в родината си САЩ. Бен „се родил“ през 1943 г., когато била създадена марката Uncle Ben's.

През 50-те години бързо сваряващият се ориз в опаковки с портрета на добродушния чичо Бен бил на върха на продажбите по популярност. Първоначално според легендата чичото бил скромен тексаски фермер, прославил се с качествения си ориз. Сега Бен е направил блестяща кариера, превръщайки се в магнат и собственик на голяма фирма. Вече притежава разкошна кола и огромен офис с многоброен персонал. Дори синьото сако, бялата риза и вратовръзката започнаха да му стоят по-изискано!



Но социалното положение на чичо Бен се е подобрило не само заради неговото трудолюбие – просто компания Mars, която притежава в момента марката Uncle Ben's, често е била обвинявана в прояви на расизъм. Съвременните афроамериканци не били доволни от ниското положение на чернокожия труженик, на който освен това му викали „чичо“ вместо „мистър“. Сега историята на Бен звучи много поучително – с 60 години усилен труд простият фермер си е осигурил грандиозен успех!