Ориенталските танци водят началото си още от древен Египет. Археолозите открили гробница от преди 14 век преди новата ера с рисунки на древни танцьорки в аналогични пози на днешните ориенталски танци.

Този начин на танцуване през вековете и годините се практикува в Средния Изток, Средиземноморието и Африка, така че коя е родината на кръшното танцуване не може да се уточни.

Смятало се е, че това танцуване подготвя женското тяло за раждането на деца. Интензивните движения, напрягащи коремните мускули предимно, но и всички останали мускули укрепват тялото, приготвят го за "тежестта" и за празника на раждането, който предстои.

Преди 11 години Шакира предизвика световната мания по belly dances с танците от хита си “Whenever, Wherever”.

Модерните ориенталски танци (fusion и tribal belly dances) се превръщат в запазена марка на Шакира и започват да се практикуват масово като начин за поддържане на добра форма.

Ако сте отегчени от тичането и въртенето на педали, ориенталските танци са чудесен начин да поддържате фигурата си стегната, а духа си – тонизиран.

Ориенталските танци са създадени специално за женското тяло, приспособени са към него, движенията се изпълняват от бедрата, гръдния кош и коремните мускули.

Те извайват най-женствените форми, развиват гъвкавостта, имат вълшебно действие в битката с излишните килограми, изправят стойката и походката.

Движенията са кръгови, въртеливи, по-отсечени или вибриращи в зависимост от музиката и целта на изпълнението. Ръцете и краката също участват, макар и не толкова активно.

Трудността в изпълняването на ориенталски танц идва от това, че трябва да се научите да работите с отделни мускулни групи самостоятелно и независимо едни от други, а често и в противоположната посока.

С напредване на уроците по belly dance ще ставате все по-опитни и ще извършвате по-впечатляващи движения, концентрирани около ханша, корема и задните части. С тези движения увеличавате гъвкавостта и издръжливостта си, което същевременно ви прави и по-грациозни и стегнати.

Видеото представя танц "Shajan" на българската танцьорка NikkA (Анна Дерлипанска).

Стилът, който ще видите във видеото се нарича "Експресивен арабски танц", представляващ нещо средно между Изтока и Запада, смесващ техниката на ориенталските танци с техниката на съвременния европейски танц и танцов театър.

Можете да посетите семинар на NikkA & da Ninjas (следете страницата им във Facebook)