Продължение….

В чужбина търсете известни марки

Големите компании, предлагащи средства за поддържане на кожата, имат редица предимства като например активни научно-изследователски екипи, които изпробват формулата, ефективността и безопасността на средствата. Освен това известното име е гаранция за качество.

В описа на продуктите рядко се посочва концентрацията дори и на най-важните компоненти, например пептидите. Никога няма да разбере какво е процентното им съдържание в крема, но надеждният производител гарантира, че те присъстват в състава и ще имат желания ефект.

Пробвайте местните специалитети

В екзотични страни търсете средства с екстракти от местни растения. Франция се гордее с лавандулата си, Гърция – с киселото си мляко и храстовидните растения, Италия – с маслините си. И трите страни са известни с гроздовите си екстракти.

Израелската козметика включва соли и кал от Мъртво море. В Южна Америка продуктите за поддържане на кожата съдържат екстракти от кактус и орхидея. В скандинавските страни като суровина се ползват горски плодове и мъх, а в Азия – ориз и зелен чай.

Няма нищо срамно в пестеливостта

В чужбина можете да намерите някои козметични препарати и парфюми на много по-ниска цена, особено в страната на производителя. Но можете да спестите още повече пари – например като си изкарате карта за намаление преди покупката.

Проверете какви са правилата за рекламация

Обикновено продуктите за лична хигиена и козметичните продукти не подлежат на връщане. Някои аптеки и магазини обаче са склонни да направят компромис, ако запазите касовата бележка и оригиналната кутия.

Неразопакован продукт се връща по-лесно. Ако сте получили алергия от него, за рекламация може да ви трябва медицински документ, доказващ неприятната реакция. Ако пък просто не сте харесали миризмата или текстурата на козметичното средство, ще ви е доста трудно да го върнете.



И все пак не бързайте да връщате шампоан или маска, ако не сте забелязали резултати. Може би трябва да имате повече търпение. Средствата против пъпки дават видим ефект след ден-два употреба, но anti-age продуктите – чак след осем седмици редовно прилагане. И разбира се всичко зависи и от личния ви метаболизъм и особеностите на физиологията ви.