Автор
Woman.bg

Как да победим влечението си към сладкишите

Проклети да са тези сладкиши! Сякаш магически ни подмамват да ги пробваме и да им се насладим.

Но моментните ни слабости са способни да съсипят цяла седмица усилена диета за стягане на фигурата. Как да устоим на изкушението? Предлагаме ви няколко полезни съвета.


Трениране на волята

Колкото и банално да звучи, най-важното е да имате воля. Все пак именно тя ви позволява да се контролирате. Разработени са десетки техники и упражнения за каляване на волята, полезни са също така йогата и медитацията.

Най-важното обаче е да намерите своя силен мотив. За някои ще е достатъчно да си мечтаят за перфектна фигура на плажа, други ще искат да се харесат на половинката си, а трети – да намалят посещенията при стоматолога. Намерете своя най-неоспорим стимул.

Човешката воля е особено уязвима на „сладкарски атаки“ в моменти на стрес, депресия или скука. Утешавайки се със сладкиши, ние ги превръщаме в своеобразен наркотик. Но според диетолозите захарта не предизвиква зависимост и не представлява лекарство.

Важно е да не забравяте, че има редица други начини да подобрите емоционалното си състояние – да се разходите из парка, да се обадите на майка си или на най-добрата си приятелка, да потанцувате или да гледате свой любим филм...


Умереност

Започвайки да контролирате менюто си, не се отказвайте напълно от всичко сладко. в крайна сметка организмът ви има нужда и от захари, за да бъде енергичен и да подхранва мозъка. Затова е важно да се научите да се храните балансирано. Не отказвайте сладкото, а ограничете консумацията му. Например можете всяка сутрин да добавяте все по-малко захар в кафето или чая си.

Белтъчинните продукти могат много да ви помогнат в борбата срещу сладоманията. При поемане на храни с високо съдържание на протеини стомахът се запълва добре и престава да ви „човърка“ за нещо сладко.

Мечтаейки за добро здраве и красива фигура, много хора отказват продуктите с високо съдържание на въглехидрати. Спират да ядат хляб, макарони и картофи, но при това компенсират недостига на въглехидрати с похапване на сладкиши. Не се самозалъгвайте – по-добре е нормално да си хапнете макарони на обяд, отколкото постоянно да замезвате с бонбони.

Махнете излишните изкушения

В борбата срещу сладкишите има едно основно правило – далече от очите, далече от сърцето. Затова е важно изкусителните продукти да не ви се набиват постоянно на очи, а да се намират на по-труднодостъпно място. Купичката с бонбони, стояща на холната масичка, постепенно ще започне да ви привлича неудържимо дори ако сте положили максимум усилия да калите волята си.

Важно е да спазвате стриктен график на храненията, избягвайки замезването и разпускането „на кафенце“, при което ще се чувствате много изкушени да хапнете нещо сладичко.

Можете да намалите значително стремежа към сладкишите, ако дъвчете най-обикновена дъвка. Ако сте пестелив човек и обичате да контролирате разходите си, можете постепенно да намалявате месечния си бюджет за сладкиши.

Старайте се да не държите вкъщи шоколад, бонбони, бисквити, течен шоколад и др. Оставете само онези лакомства, които изискват готвене (какао, смес за кекс или пудинг и др.). Понякога дори мързелът може да ви помогне да преодолеете влечението към захарта.


Намерете алтернативи

На пръв поглед ви се струва, че вкусът на сладкишите е неповторим и незаменим. Има обаче предостатъчно натурални и полезни продукти, способни да заменят захарта в менюто ви. Такива са плодовете (включително сушени и горски), сладките зеленчуци (моркови, чушки, цвекло).

Чудесно допълнение към тях ще станат физически ежедневните упражнения. Те не само ще ви направят по-стройни и по-здрави, но и ще помогнат на организма ви да произведе серотонин (хормона на радостта), който иначе получавате от сладкишите.

Полезният хормон се отделя и при вземане на ароматна гореща вана, четене на интересна книга или приятен разговор с приятели. Можете да преборите поредния „пристъп“ влечение към сладкото, изпивайки чаша вода. Онези, които изпитват особено силно желание да хапнат захар вечер, могат да си измият зъбите с ментова паста и да пийнат плодов или просто ароматен чай.

За да понесете по-лесно лишаването от сладко, позволявайте си малки радости като чаша кафе, млечен шейк с ванилия, плодова салата с канела и малка шепа бадеми, покрити с шоколад. Помагат също така препаратите със съдържание на хром или витамин В.

Преди да купите нещо, прочетете внимателно какво съдържа. Не се нахвърляйте спокойно на всичко с надпис „без захар“ - често тя е заменена със захароза, глюкоза, малтодекстрин, аспартам, захарин, сукралоза, сок от захарна тръстика, кленов сироп, стевия, сироп от агава, меласа и др.



Пожелаваме ви да победите в тази борба и да се почерпите за победата с малко парченце шоколад!