Новият сезон е прекрасен повод да си вземете нов мъничък и сладък домашен любимец. Със сигурност децата ви поне веднъж през живота си са се опитвали да си "изпросят" едно нежно зайче. И ако най-накрая сте готови да склоните, то прочетете следващите най-общи и важни правила за отглеждане на декоративно зайче.

На първо място е добре да знаете, че то живее между 5 и 15 години, като най-често достига възраст около 10 години.

Не изисква прекалени грижи. Не вдига шум, като кучетата и котките, поради което е подходящ домашен любимец и за апартамент.

За съжаление съжителството на зайчето с малки деца често завършва със сериозни проблеми за зайчето, тъй като децата не са достатъчно внимателни към него. Като цяло не е добре да им позволявате да го държат твърде дълго или грубо в ръчичките си, а ги научете да уважават личното му пространство.



Може да живее и само, въпреки че с още едно и дори две зайчета, би се чувствало по-добре. Може да съжителства и с животни от вида на хамстерите, но по-едри животни, като кучета и котки, дори и да не го нападат, може да му причинят силен стрес от уплаха.

Зайчето не е особено тиха животинка, защото има любими навици като ровене в стърготините в клетката, например. Обикновено приключват с ровенето още през деня, но има и по-упорити, които си ровят и нощем. Но това е рядкост.

Ако искате да имате повече от едно зайче, трябва да знаете, че трябва да си вземете още в началото две малки зайчета. Ако по-късно си вземете второто зайче, когато първото е вече пораснало, не зависимо от пола им, те няма да се погаждат. По-добре е зайчетата да са от един пол, за да не ви се налага през 3-4 месеца да се чудите къде да слагате малките.

Зайчето може да стои на балкона през лятото и през деня, но не и през зимата и през нощта. В противен случай рискувате да се простуди и да умре.

Пускайте зайчето да се разхожда поне един път на ден за по минимум 10 - 15 минутки и поне първите няколко месеца го гледайте нон-стоп, защото иначе рискувате: напишкан килим, легло , обувки и т.н.; изгризани кабели; изядени тапети, надъвкани краища на килими и висящи дрехи и други.

НИКОГА, АМА НИКОГА не къпете зайчето. Може да му мокрите ушичките по малко, когато е топло, като внимавате да не му влезе вода в ушите или да му миете лапите, но не повече. То само си има начини да се почиства.

Зайчето не може да се извежда навън за разходка, колкото и да ви се иска. Проблемът е, че то не може да бъде ваксинирано, както кучето за паразити и затова е изключително уязвимо към тях. А също и към стомашни болести. Стомахът е най-слабото място на зайчето.

По-добре не му давайте нищо за ядене, за което не сте сигурни, че може да яде. Има храни, които са вредни и отровни за зайчето, въпреки че на вас може да не ви се струва така. Например прясната тревичка, може да предизвика диария и подуване, от което зайчето да умре. Сушете тревата поне няколко дни, а най-добре взимайте пакетирано сено от магазина.

В никакъв случай да не му се дават моркови, зеле, сухари, хляб, пресни треви, марули и подобни неща. След 3-я месец през ден може по много малко краставичка прясна или ябълка.

Взимайте от магазина минерални блокчета, които зайчето ближе, ако се чувства лишено от витамини и крекери от време на време, за да си пили зъбките.

Зайците са крехки животни, трябва да се внимава с тях. Ако забележите нещо нетипично и странно, по-добре се обадете на ветеринаря да питате.

Ако забележите оплешивяващи петна по зайчето веднага го заведете на лекар . Вероятно е хванало гъбички. Те са упорити и много досадни. Ветеринарят предписва лекарство, с което мястото се маже ежедневно. Не позволявайте на зайчето да изближе лекарството, защото така няма да се оправи. Лекарството не е отровно.

На зайците им се слага ваксина срещу стомашни-чревни гадинки, които са активни само през топлите сезони, затова го водете на ваксина през пролетта ( март, април ).

Не взимайте на зайчето аквариум - ще излезе скъпо, защото трябва да вземете голям, ще е много по-трудно да го почиствате. Вземете клетка с плътно дъно.

Източник: sisi99.blogspot.com