Никой родител не остава безпристрастен, когато неговото съкровище плаче. На майките обикновено им е необходимо известно време, докато свикнат какво означава различният плач при детето им. Какви може да са причините?

При новородените това е единственият начин за общуване и много често може да не е повод за безпокойство, ако няма други признаци, които биха могли да го породят.

1. Силен плач
Силният плач най-често се предизвиква от глад или мокри пелени. Решението е да видите дали детето е гладно и да погледнете пелените.

Слагането на бебето на гърда не само задоволява неговите нужди от храна и вода, но също така и го успокоява, защото така то е близо до сърцето, което е слушало, докато е било в мама. Там детето се чувства в пълна безопасност и понякога това е достатъчно, за да се успокои.

Подобен силен плач, съчетан със смукателни движения на устните, е сигурен признак, че вашето дете е гладно.


2. Плач с широко отворени очи
Понякога малките човечета просто имат нужда от внимание. Когато се оглеждат и въртят главичка, това може да е признак, че те имат нужда от внимание и гушкане. Понякога малчуганите не обичат да остават сами и като че ли се плашат да не бъдат изоставени.

3. Напрегнат плач след дълго бодърстване, очите могат и да са затворени
Това е плач при превъзбуда и невъзможност детето да заспи поради най-различни причини. Търкането на очичките в такива моменти потвърждават, че трябва да се опитате да приспите малкото съкровище. Дали ще е с люшкане, дали ще е с гушкане, музика или сешоар, помогнете му да заспи и да се успокои.

4. Плач по време на сън
Това е фаза на неспокоен сън, когато се преработва събрана информация от външния свят.

5. Вечерни пристъпи на безпричинен плач
Какъв може да се наблюдава на възраст между 2 и 10 седмици, когато се променя ритъмът на съня и бодърстването.

6. Плач при болка
Повечето родители са прекарали редица безсънни нощи до третия или четвъртия месец, когато преминават коликите. Този плач е силен и съпроводен със свиване на крайниците на бебето. Често нищо не помага, за да се успокои детето.

Това не пречи да пробвате с гушкане, затопляне или леки кръгови движения по коремчето, освен всички останали медикаменти, свързани с коликите.


7. Плач, породен от дискомфорт
Бебетата плачат и когато им е твърде студено или твърде топло. Обикновено вторият случай е много по-често срещан. Специалистите препоръчват детето да се държи при температура 20-21 градуса, в зависимост от сезона.

Не по-малаважно за спокойствието на детето е и това на неговата майка, както и израстването в спокойна и здравословна семейна среда, коментират специалисти.

Промяната на дневния режим на детето също може неблагоприятно да се отразява на състоянието му. Важно е да се създаде режим, в който детето прави разлика между ден и нощ.

За плача на децата могат да са причина много фактори – дискомфортът от появата на бял свят, скука, уплаха, постигане на определена цел при по-големите деца над една година и мн. мн. др.

Важно е да знаете, че колкото по-дълго оставите едно дете да плаче, толкова по-трудно ще ви е да го успокоите. Трябва да сте спокойни и да не викате на детето. Така няма да спрете плача.

Пробвайте различни неприлагани средства - звук, картина, песничка, разходка в другата стая, затъмняване на светлината или др.


Винаги проверявайте за тревожни симптоми, които могат да са източник на незатихващ плач – температура и т.н.

Контролирайте температурата и влажността на въздуха в стаята. Не забравяйте, че климатиците не се приемат особено добре от бебетата.

Възможно е неутешимият плач да е свързан и с изникването на зъби.

И накрая не забравяйте, че и това ще мине, пише dete.bg