За поддържането в прекрасна форма на основното украшение на жената – прическата – съществуват множество приспособления – гребени, масажни четки, различни ролки, сешоари.

Най-сложно от всичко е да се подбере именно сешоарът за вас. Необходимо, преди всичко е да вземете предвид типа на косата – суха или мазна, изтощена от боядисване или къдрене, склонна към накъсване и разделяне на краищата, а също и дължината й.

Сушенето и оформянето с горещия въздух на сешоара има както преимущества, така и недостатъци. Бързото изсъхване на косата е възможност за най-кратко време да я оформите в прическа, което е голямо предимство. Но преизсушаването й, вредно въздействие, натрупването на статично електричество са несъмнени недостатъци.



За да се избегнат максимално негативните влияния на горещата струя трябва да да се имат предвид няколко неща:

Каква мощност да изберем


Сешоарите са имат различна мощност от 200 W до 2000 W, а професионалните сешоари – до 2500 W. За тези, които имат къси и сухи коси или много тънки и бързо съхнещи е необходим не много мощен сешоар, в диапазона 400 до 800 W. Притежателките на дълги, гъсти и дебели коси е необходимо да подберат по-мощен сешоар от 800 до 1200 W. По-мощните сешоари могат да пресушат косата и кожата на главата, че доведе до накъсване и появата на пърхот.

Какъв сешоар с приставки е подходящ за вас


Обикновено към сешоара се предлагат и по няколко различни приставки – цилиндър със стеснен край (концетратор), от който въздуха излиза в насочена струя, за изсушаването на косата на отделни кичури.



Цилиндър с оширение, което има множество отверстия (дифузер), през който въздуха минава на малки струи и не уврежда тънката или увредената коса.

Изборът на сешоар с няколко скорости


Препоръчително е да избирате сешоар с няколко скорости за подаване на въздух и няколко нива на температура. Най-съвременните модели имат възможност да подават и студен, и горещ въздух, което е много важно за оформянето на прическата – горещият въздух прави косата еластична, послушна, а студения фиксира прическата. Някои модели имат и вграден йонизатор, като излизащите от него йони имат отрицателен заряд и неутрализират положителния заряд на косата, отнема статичното електричество и прави косата по мека и лесно оформяща се, пише felisima.com.