Психолозите твърдят, че за да отгледате мъж, трябва по-малко да се карате на малкото момче и повече да го хвалите.

А повечето родители всъщност правят точно обратното. Момчетата по природа са по-уязвими от момичетата. Освен това понятието „мъжественост” през последните десетилетия значително се промени.

Достатъчно много изследвания показват, че жените вече харесват образовани, уверени, но и емоционални мъже, които не се комплексират от миенето на чинии, например. Успехът, както винаги, е в златната среда. А това означава, че трябва да преразгледате стереотипите за „мъжко” възпитание, пишат от dete.bg

Как да отгледате истински мъж?


Не скъпете ласките към малкия си син, не се страхувайте, че ще отгледате „женчо”. Напротив – така вие ще моделирате нормалните взаимоотношения между мъжа и жената, в чиято основа е любовта.



Не засрамвайте момчето си, ако плаче. Истинската мъжественост се възпитава по друг начин. Например, ако заедно отидете да напазарувате за вкъщи или заедно „ремонтирате колата”.

Грешка е да изисквате от момченцето безпрекословно послушание и точност. Момчетата идват на този свят, за да го променят. Момчето има нужда да проявява инициатива и да отстоява мнението си.

Не прекалявайте с опеката си - не се опитвайте да го предпазите при всеки повод.

Споделяйте с момчето своите проблеми и планове, търсете съпреживяването и съчувствието му. Дали момчето ще се превърне в добър баща може да се съди и по това какъв син е.

Пазете авторитета на мъжете от обкръжението ви, не го подривайте с пренебрежителни реплики и груби изрази, особено по незначителни поводи.

Поощрявайте общуването с качествени представители на силния пол, които имат себеуважение.