Понякога прекалено много увреждаме косата си - променяме цвета й няколко пъти в кратък период, забравяме да нанасяме балсам, излагаме я на слънце, вятър, дъжд…

И разбира се в последствие много често чувствате косата си увредена.

Ето как ще може да възстановите и най-увредената коса:

Подстрижете се – няколко сантиметра е желателно, колкото повече- толкова по- добре.

Дори и да сте от тези хора, които държат на косата си прекалено много, направете нещо добро за нея и тя ще ви се отблагодари, като порастне здрава отново.

Спрете да сушите косата си със сешоар, да я къдрите с маша или дърпате докато я решите. Бъдете внимателни към косата си, ако все пак времето ви е ограничено и се налага да използвате стилизиращи инструменти, то винаги използвайте продукти за защита на косата.



Интензивна подхранваща програма

Ако косата ви е изтощена, то тя се нуждае от много грижа за да се възстанови- два пъти в седмицата задължително подхранвайте косата си.

Всеки ден нанасяйте продукт за защита и възстановяване, без измиване. Използвайте балсами, маски и ампули, според типа коса и проблемът който искате да разрешите.

Опитайте се да спрете да използвате продукти, които съдържат алкохол и временно през периода на възстановяване преминете на ‘чисти’ шампоани. Търсете перлени и кремообразни шампоани, които измиват по-меко косата и я овлажняват. Много от прозрачните шампоани съдържат алкохол и измиват косата в дълбочина, което често при сухата и изгоряла коса, не е нужно.

Когато отмивате шампоана и балсама си, го правете с хладка вода, за да затворите кутикулите на косъма и да направите косата по-гладка.

Спрете да миете косата си ежедневно. Изберете сух шампоан, който можете да използвате при нужда. Най-добре е да миете косата си на 2-3 дни, разбира се това е генерален съвет, но типа коса е важен също.

Ако имате дълга коса, можете също да нанасяте малко балсам или маска без отмиване на влажна коса, след като сте я измили, това ще предпази косата от цъфтене.