Всички знаем, че с термичната обработка, на която ги подлагаме, хранителните продукти губят част от съдържащите се в тях витамини.
Особено важно е съчетанието температура - време. Колкото по-дълго и на колкото по-висока температура обработваме продуктите, толкова повече от ценните си вещества губят те, пише dete.bg.
Изчезват 20% от витамините В2, РР и бетакаротин, 28% от витамин В1, 30% от витамин А и 60% от витамин С.
Ето няколко трика, с които да запазим колкото е възможно повече от тях в храната:
* Не киснете продължително продуктите. Това води до висока загуба на водноразтворими витамини. Така изчезват и редица минерални вещества и въглехидрати.
* Нарязвайте ги непосредствено преди хранене, защото при дълъг престой губят голяма част от витамин С. Същото се отнася и за беленето.
* Месото и рибата размразявайте на стайна температура, а не в топла вода или микровълнова фурна.
* Обратно, не размразявайте зеленчуците - поставяйте ги направо в горещата вода за термична обработка.
* Най-щадящите методи за преработка на храната са варене на пара, задушаване и печене.
* Когато ги варите, поставяйте продуктите в кипяща вода. Не го правете на максимална температура, поставайте капак и ги свалете от огъня веднага след готовност.
* Използвайте и марината на стерилизираните зеленчуци - в нея са преминали голяма част от водноразтворимите витамини. Това обаче не се отнася за туршиите, защото при тях саламурата много често е прекалено солена.
* Консумирайте приготвената храна възможно най-бързо. Или пък станете почитатели на суровоядсвото - при него всички витамини остават в продуктите.