Прясно изстисканият сок се смята за идеална напитка за здравословна диета. Фрешът е ярък, лек, пълен с витамини. Специалистите обаче бързат да ви предупредят, че не всеки сок може да се пие от всеки и по всяко време!

В следващите две статии ще ви обясним как да пиете правилно соковете за здраве и хубава фигура. За целта се консултирахме със специалист диетолог.

Четете още: Здравословен фреш от боровинки и моркови

Човек лесно може да се обърка, определяйки мястото на пресния сок в диетата си. Сокът е течен и мнозина си мислят, че могат просто да утолят с него жаждата си, или пък да съпроводят храненето. Но дали фрешът не е всъщност пълноценен десерт? Или пък е освежаваща алтернатива на кафето и чая, които предразполагат към консумация на сладкиши? Междувременно по калоричност и хранителен състав пресният сок може да се сравни с много „нормални“ ястия...

От гледна точка на вида продукт сокът е напитка. От гледна точка на храненето обаче заема междинно положение между напитка и пълноценно ястие. Затова най-правилно ще е да смятаме фреша за вид лека закуска.

Сокът не може да се смята за „истинска храна“, защото храненето предполага определен баланс от основни вещества (мазнини, белтъчини, въглехидрати). В сока има само въглехидрати, и то преобладаващо прости. Те бързо повишават нивото на кръвната захар и утоляват глада само за кратко.

Затова популярните „тучни“ диети, известни още като „джусинг“, могат да бъдат опасни. Подобен тип „хранене“ предизвиква постоянни резки покачвания на кръвната захар, които нарушават дейността на рецепторите за инсулин и засилват склонността на организма да трупа мазнини. Това важи най-вече за плодовите сокове, но и зеленчуковите не бива да стават „основно ястие“ в името на отслабването. С такава диета рискувате да получите точно обратния резултат, както и храносмилателни проблеми.

Кога и как – 3 основни правила за пиене на сок

Пресните сокове несъмнено са полезни. Усвояват се лесно и съдържат най-доброто, което могат да предложат растенията и плодовете. Мигновено ни дават заряд от витамини и антиоксиданти, които ни зареждат с енергия. При това обаче за да получите най-голяма полза от соковете, трябва да спазвате три прости правила.

1. Здрави хора без наднормено тегло, които просто искат да запазят фигурата си, е желателно да пият чаша сок на закуска (15 минути след ядене) или като залъгалка за глада преди обяда (минимум един час след закуската).

Четете още: Свежа експлозия - Коктейл с джинджифил

Сутринта е начало на работния ден не само за колегите ви в офиса, но и за метаболизма ви. По време на сън организмът изразходва натрупаните мазнини, а когато се събуди, изисква веднага да възстанови запасите си от енергия. За да удовлетворите тази нужда, е най-добре да включите в закуската си както сложни, бавно усвояващи се въглехидрати (пълнозърнести храни), така и прости – плодове или пресни сокове. Не се препоръчва да пиете фреш на празен стомах – тези сокове обикновено дразнят стомашната лигавица. По-добре хапнете нещо, пийнете кафе, направете известна пауза и чак после посегнете към фреша.

2. Ако трябва да избираме между чистия филтриран сок и сока с пулпа, вторият е за предпочитане. Изцяло „течният“ сок може да се пие през първата половина от деня в обем от 200-250 мл. един-два пъти седмично, а сок с пулпа в същите количества, но два-три пъти седмично (само че не събирайте двете норми!). Можете например да пиете веднъж седмично чаша „течен“ сок и два пъти седмично чаша нектар.

Добрата закуска трябва да е вкусна и да е приготвена в съответствие с правилата на здравословното хранене. Всички ограничения за количествата изпит фреш на закуска са просто препоръка. Ако сте здрави, можете просто да следите телесното си тегло и самочувствието си и да коригирате индивидуално менюто си. Само не забравяйте, че сокът с пулпа или смути са по-пълноценни по състав от прецедения течен сок. В тях има повече влакнини и протопектин, което влияе добре на чревната микрофлора и забавя покачването на кръвната захар, за да не огладнявате бързо.

3. Преди обяда, след обяда и по време на обяда (същото важи и за вечерята) не бива да пиете сок. След пладне сокът от полезен става вреден.

Ако пиете сок точно преди или след ядене (както и по време на хранене), храносмилането ще се затрудни, може да получите болки и дискомфорт. Освен това ако се загрижени за фигурата си, простите въглехидрати могат само да й навредят вечерно време. Тогава организмът няма нужда от бърза енергия, а се готви за нощния режим, при който се изразходват натрупаните запаси на тялото. С пиене на сок вечер можете само да напълнеете. Изключение прави само доматеният сок, но не го пийте по-често от два пъти седмично.

Очаквайте продължение...