Ето че сте решили да ангажирате професионален фотограф със своята личност и да си направите фотосесия…

Какво трябва да знаете, за да останете доволни от резултата?

1. Гримът!

Към грима трябва да подходите изключително внимателно. Ако вече сте решили да платите на професионален фотограф, най-добре ползвайте и услугите на професионален гримьор. Понякога самият фотограф може да ви посъветва към кого да се обърнете. Ако пък търсите гримьор сами, непременно го предупредете, че ви трябва грим за фотосесия.

Има специален грим за снимане – фото-грим. Той включва редица трикове, които гримьорът и фотографът би трябвало да знаят и които няма да описваме тук. Достатъчно е да споменем, че светкавицата, осветлението и фонът могат да се отразят по най-неочаквани начини върху лицето ви, ако не се погрижите предварително за професионален грим.

Ако все пак решите да се гримирате сами, запомнете, че колкото по-естествени изглеждате, толкова по-добре ще излезете на снимките. Изравнете цвета на лицето, но не прекалявайте. И не разчитайте светлината и фотошоп да скрият недостатъците ви. Подчертайте очите (увеличете ги визуално, сложете обилно спирала на миглите или дори изкуствени мигли, стига да не изглеждат твърде неестествено). Подчертайте чертите на лицето, например с руж.

2. Прическата

Обсъдете я предварително с фотографа и си направете пробна прическа – може и да не ви хареса. На снимки обаче най-добре излиза добре поддържана пусната коса – права или къдрава. Изобилието от шнолки, панделки и други аксесоари не винаги изглежда добре в кадъра. Оставете ги за по-късно – за абитуриентска вечер или бал с маски, където можете да се отпуснете в експерименти.

Излишно е да уточняваме, че небоядисаните корени, цъфналите краища и т.н. не изглеждат добре на снимка – както впрочем и в реалния живот.



3. Добре подбран гардероб

Помислете на спокойствие вкъщи какво ще ви стои добре и не помъквайте за фотосесията цял сак с дрехи. Достатъчни ще са няколко варианта. Най-добре не си правете рисковани експерименти и вземете дрехи, с които сте сигурни в крайния резултат.

Избягвайте огромните “чували”, райетата, плетените пуловери, поло-яките, безформените дрехи с много шарки и изобщо всичко претрупано и шарено. Честно казано тези тоалети са излишни и в ежедневието, както смята и Коко Шанел. А тя би трябвало да е наясно какво стои най-добре на снимка.

Чорапогащниците трябва да са максимално тънки и с цвят, възможно най-близък до естествения. Забравете лъщящите чорапогащници! Спортните дрехи пък ще са уместни, само ако снимате реклама на спортни дрехи. На снимки добре стоят деколтета (с дълбочина според предпочитанията) и роклите от всякакъв тип.

Ако ще се снимате на открито сред природата, обърнете внимание на цветовата гама на мястото. На зелена поляна любимата ви зелена пола ще стои странно.

За обувките – токчета! Дори ако не влязат в кадър, те във всички случаи ще придадат грация на фигурата ви, а и високите обувки карат една жена да се чувства по-привлекателна.

Аксесоарите трябва да са подбрани с вкус и да са в умерени количества. шапка, гердан, ръкавици и дори ярък плод в ръката (ябълка или праскова) ще стоят добре. Подберете неща, които да отиват на образа ви.

4. Никакви отпечатъци по кожата!

Гледайте по тялото ви да не остават никакви отпечатъци – от ластика на чорапогащника или чорапите, от колана и т.н. Тези следи обикновено отнемат доста време, докато изчезнат напълно и могат да ви попречат да получите най-сполучливите си кадри, особено ако се снимате по-разсъблечени.

5. Епилацията

Епилацията (за голи снимки или фотосесия по бански), тенът, маникюрът и педикюрът са неща, за които трябва да се погрижите предварително – два три дни преди фотосесията.

6. Наспете се и си починете

Тъмните кръгове под очите могат да не отиват на червената ви рокля…

7. Не пийте предната вечер

Не пийте много течности предната вечер, торбичките под очите не са по-красиви от тъмните кръгове. Ако пък приятелите ви поканят вечерта да полеете предстоящата фотосесия в някой бар, отклонете учтиво поканата. В деня на снимките също не се препоръчва да ядете и да пиете много.

8. Открийте сами най-добрите си пози!

Фотографът ще ви дава известни насоки, но не може да ви каже какво да правите. Ще трябва да позирате сами, фотографът само ще коригира стойките ви.

Затова ще трябва да прекарате известно време насаме с огледалото предния ден… Потърсете в интернет пози за модели, отрепетирайте ги пред огледалото. Вижте какво ви отива най-много, запомнете избраните пози а най-добре си ги и запишете.



9. Фотографът е нещо като лекар – смятайте го за безполов!

Не се притеснявайте от него, не се затваряйте и не се страхувайте да покажете по-силните си страсти – сексуалността си или кокетството си. Страх ви е да не изглеждате глупаво? По-глупаво нещо от това няма. Ще изглеждате глупаво, ако се срамувате и притеснявате на снимките. Ако пък си позволите да изразите пълния спектър от своите чувства и емоции, ще предизвикате фурор и ще получите двадесетина перфектни снимки! После ще можете спокойно да давате съвети на приятелките си как да се снимат.

За някои е уместно да пийнат малко (наистина малко) алкохол. Това може да ви помогне да отхвърлите мускулната си скованост и естествено срамежливостта си. Задължително покажете емоциите си – точно това се цени във фотографията! Дори ако облечете неподходящи дрехи, някой окоси избраните от вас за фон цветя, а фотографът си изгуби светломера, вашите емоции ще направят снимката неповторима и добра. Можете да изразите всичко – искрено учудване, радост, смях, лукав поглед.

10. Слушайте фотографа!

Ако той ви казва да направите нещо, не спорете с него. той знае по-добре, вие все пак не виждате какво става от другата страна на обектива.

11. Предварително разкажете на фотографа за особеностите си, ако имате такива

Може например да не харесвате профила си и да го помолите да не ви снима отстрани. Все пак и вие имате представа как изглеждате добре на снимки.

12. Загрейте преди фотосесията

Раздвижете ръце, крака и глава. Пробвайте да напрегнете цялото си тяло силно за няколко секунди, а после да се отпуснете изведнъж. Това ще ви помогне да се успокоите душевно и физически.

Като цяло “раздайте се” максимално по време на снимките. Мотивацията ви трябва да са перфектните снимки, които очаквате да получите и заради които сте прекарали предната вечер вкъщи, вместо да излезете с приятели. Бъдете себе си! Една истинска жена може да бъде всякаква, така че ще имате много варианти. Почувствайте тялото си и душата си, движете се, позирайте, усмихвайте се – живейте по време на снимките! Това е вашият шанс да заснемете истинското си АЗ.