„Христос воскресе! Воистина воскресе!“ - това приветствие чуваме в определен ден всяка година вече над две хилядолетия.

Великден е един от най-важните християнски празници и олицетворява победата на живота над смъртта, на светлината над мрака. Прекрасно е, че се празнува напролет, когато разцъфват първите цветя. С цветя се украсяват църквите и домовете, празничната трапеза и отделните стаи.

И във всяка страна си има свои традиции за празника, които ще ви представим в тази статия.

Англия

За мнозина британци Великден е по-важен празник от Коледа. Училищата затварят врати за две седмици. Стотици хора се събират в църквите за Великденското богослужение, което приключва в полунощ. След края на литургията всички се поздравяват един друг за края на Великите пости и за началото на новия живот. Много църкви се украсяват с напъпили и разцъфнали клонки, нарциси и боядисани яйца. След литургията вярващите се прибират вкъщи да хапнат козунак.

Четете още: 10 прости и оригинални начина да украсите великденските яйца

Полша

Тук Великден се празнува два дни. На празничната трапеза се събират всичките поколения на семейството, започва се с молитва. Закуската включва осветен козунак, яйца, хрян, месо и колбаси. След Великденската неделя идва Мокрият понеделник – поляците щедро се поливат един друг с вода и никой не се сърди за това, всички са доволни. Смята се, че водата носи здраве, късмет и благополучие.

Австралия

Австралийският Великден включва четири почивни дни, които започват в Разпети петък и приключват в понеделник. Този дълъг „уикенд“ е чудесна възможност за мини-отпуска или събиране с роднините и приятелите. При това е популярен период за големи семейни мероприятия – сватби, кръщенета, годишнини. По Великден се правят и редица намаления за празнични услуги. В Австралия, както и навсякъде по света, са популярни великденските яйца от шоколад или захар. Но символът на празника не е заекът, както в други страни, а местното животинче билби. Най-вече защото зайците са истинска напаст в Австралия, унищожават реколтата на фермерите, разравят земята и убиват по-дребните й обитатели, а австралийците ценят екологичния баланс и местната флора и фауна. Великденското меню тук включва печено агнешко, телешко или пиле с печени зеленчуци. За десерт се сервира австралийският великденски деликатес – торта от „целувки“, украсена с плодове (киви, ананас, ягоди и мандарини). Много популярни са и сладките топли кифли, които австралийците ядат за закуска на Великден, преди да отидат на църква.

Швеция

В Швеция Великден не е толкова голям празник, колкото Коледа, но в училищата честването започва седмица преди самия тържествен ден. Децата и учителите си припомнят и обсъждат как Иисус е умрял за нашите грехове и после е възкръснал. Шведите

украсяват домовете си с великденски букети в жълто, зелено и бяло. Великденската трапеза включва почти същото, както и коледната, но се обръща повече внимание на бонбоните и сладкишите. Великденските яйца се правят от картон, като във всяко се слага бонбон.

Четете още: Вкусен козунак за Великден

Германия

Всичко започва на Разпети петък. Много немци задължително ядат риба на този ден. Петък и събота са официални почивни дни, а в събота вечерта в много селища в страната се прави Великденска клада. Това е много популярно мероприятие, стотици хора идват да погледат огъня , който е символ на края на зимата и изтриването на лошите чувства. Сетринта на Великден семействата закусват заедно. Предната вечер родителите скриват в дома или градината кошници със сладкиши, великденски яйца и малки подаръци. След закуската казват на децата „Великденското зайче скри кошниците, трябва да ги намерите“. Малките се впускат в търсенето с огромна радост. През втората половина от деня семействата ходят на гости на свои приятели и роднини, пият чай заедно и си говорят.

Италия

В неделя, на самия Великден, на главния площад на Рим се събират хиляди хора, за да чуят празничната реч на Папата. Основно ястие н празника е агнешкото с печен артишок, гарнирано със салата от чушки, маслини и домати. Италианците хапват и баница с яйца и сирене. На трапезата задължително трябва да има коломба – нещо като нашия козунак, но с по-силен цитрусов аромат. Сладкишът често се покрива с бадеми или бадемова глазура. В понеделник италианците обикновено ходят на пикник със съседите и приятелите си.

Америка

На Великден американските семейства непременно отиват на църква, където се провежда литургия в слава на Иисус Христос. Той е пожертвал живота си, за да изкупи греховете ни. Службата се съпровожда с колективно пеене на псалми в чест на събитието. Традиционният великденски обяд включва шунка с ананас, картофи, плодова салата и зеленчуци. Децата получават кошнички от „великденския заек“, напълнени с боядисани яйца, шоколад и бонбони. В САЩ е популярна великденската игра, в която децата търкалят яйца по наклонена поляна. Състезават се чие яйце ще се изтъркаля най-надалеч без спиране. Най-големият подобен „турнир“ се прави на моравата недалеч от Белия дом във Вашингтон. Стотици деца идват с пълни кошници шарени яйца и ги търкалят по тревата.



Исландия

Най-важният великденски подарък разбира се е яйцето – оцветено ръчно със специални бои или боядисано с обелки от лук. Яйцата се поставят на главата на пиле-играчка, което е символ на новия и светъл живот. Хората подаряват на познатите си картички с пожелания и мъдри сентенции, които да помогнат на дадения човек в труден момент. Основно ястие на празника е печеното агне, гарнирано със зеленчуци и ориз. За десерт се сервират двуцветни бисквити.

Франция

В тази страна Великден е семеен празник. Роднините се събират на трапезата, казват традиционни молитви и си подаряват подаръци. Почти всички французи задължително отиват на църква. Сутрента на Великден родителите скриват в детските стаи шоколадови яйца, за да се впуснат децата във весело търсене. Това е много стара традиция, която се предава от поколение на поколение. Основно ястие е печеното пиле, а за десерт се поднасят сладкиши с шоколадов пълнеж. Къщите се украсяват с червени панделки и разноцветни гирлянди. Основен символ на френския Великден е камбанката. На празника ще чуете звъна на камбани навсякъде – този звук символизира живота и веселието.

Гърция

Великден се чества тържествено, всенародно и църковно. Последната седмица на Великите пости или Страстната седмица е изпълнена със значими събития. Във всички дни се извършват църковни богослужения, на които ходят православните гърци. На Разпети петък духовенството и вярващите провеждат кръстоносно шествие, носейки украсена с цветя плащеница. В събота се състои най-тържествената литургия, на която всички палят свещи в пълна тъмнина, предавайки си огъня от една свещ на друга. В полунощ свещеникът произнася „Христос анести!“ (Христос воскресе) и започват да се гърмят пиратки и фойерверки. В този момент цяла Гърция е огласена от радостни викове. И така започва Великден!



Гледайки всички тези традиции и обичаи, не можем да не се замислим какво е истинското значение на Великден.

Празникът е посветен на изкупителната жертва на Иисус Христос за греховете на всеки един човек. Синът Божи е умрял и е възкръснал, за да избегнем разплатата на Страшния съд. Но всеки един от нас трябва да приеме Иисус като свой личен Спасител. Обърнете се от сърце с молитва към Него и Го поканете в своя живот.