За майката няма нищо по-ужасно от това да чува плача на бебето си и да не знае как да му помогне.

Но причините за детските сълзи биват различни, а затова има и различни начини да се справим с тях.

Ох, боли!

Основната причина за плач при бебетата е болката. Впрочем учените признаха, че новородените усещат болка едва преди 20 години. На възраст до 6 месеца болката обикновено е предизвикана от колики. През първите 12 месеца от живота на детето храната преминава бавно по чревния тракт, тъй като ферментите все още не са достатъчно активни. В резултат на това храната не се усвоява пълноценно и се образуват газове. Неприятното усещане достига пика си вечер, понякога измъчвайки бебето с болка, сравнима с тази при родилни контракции.

При колики плачът на детето става настойчив и продължителен (може да продължи 20-30 минути или дори повече). Бебето пъшка, мръщи се, изпъва назад глава, рязко свива и изпъва крачетата. Най-ефективната мярка в случая е да сложите детето да легне на корема ви или да го „повозите“ върху фитнес-топка. Можете да сгънете крачетата му в коленете и да направите упражнението „колело“. Полезно е също така да загреете коремчето на бебето с грейка или топла кърпа. За профилактика на колики трябва редовно да слагате детето да лежи по корем. Ако нито един от тези съвети не облекчи мъките му, обърнете се към лекар.

Четете още: Откриха как да спрем детския плач


Общи препоръки

Старайте се да отивате до детето веднага, щом проплаче. Не го принуждавайте да вика до изнемога – за да се успокои, то има нужда да усеща, че мама е до него и контролира ситуацията.

Ако бебето не изпитва болка, най-вероятно плаче от глад. Лесно можете да проверите дали е така, като му предложите гърда или биберон. Бебетата обаче имат и други поводи за недоволство. Може да им е студено, горещо, некомфортно (заради тесни дрехи или неудобна поза). Детето може да се разплаче от превъзбуда – особено ако дневният режим е бил нарушен поради някаква причина. Ако бебето заспива бавно и трудно, трябва да преразгледате и коригирате графика си. Можете да успокоите детето с топла вана, приспивна песничка, обиколка на стаята с бебето на ръце или разходка на чист въздух.

Четете още: Защо всъщност плачат бебетата


По-близко до тялото

Учените са доказали, че бебетата, които са били държани на ръце над 3 часа на ден са плакали почти два пъти по-малко от бебетата, които са си лежали в креватчето. Неслучайно някои хора казват, че бебето трябва да прекара девет месеца в корема на майката, а после девет месеца в прегръдките й. През първите си месеци новороденото продължава да бъде напълно зависимо от мама и има нужда от подкрепата й. Телесният контакт му осигурява чувство за безопасност.

Въздухът

При кърмене гледайте бебето да поема в устата си ареола на зърното. Иначе ще погълне твърде много въздух, което ще усили коликите. Не бързайте да слагате детето да спи веднага след хранене. Подръжте го 15-20 минути изправено, за да оригне излишния въздух.

Ако искате да участвате за един от 100-те комплекта слънчева защита на Mustela, участвайте в играта „Аз и мама на море“. Лятото е в разгара си! Защитете кожата на детето си и се наслаждавайте на слънцето!