Филофобия се нарича страхът от влюбване. В тази статия ще ви разкажем за причините и симптомите на това психическо отклонение.

Всеки човек има някакви вътрешни страхове, чийто произход не може да си обясни. Някои имат страх от високо – акрофобия, други от затворени пространства – клаустрофобия, трети от летене – аерофобия, а някои панически страх от кръв – хемофобия. Фобиите са толкова често срещани, че дори страхът от тъщата си има име – пентерофобия.

Разпространен страх е и филофобията. Хората, страдащи от нея, се страхуват от възможността да се влюбят или да обичат. Това може да е свързано с нерешителност или липса на позитивен опит. Хората съзнателно прекъсват всякакви връзки, които според тях могат да прераснат от дружба в любов. Вследствие на това отклонение филофобите предпочитат за свои партньори хора, които се държат явно пренебрежително и презрително с тях. Според страдащите от синдрома тези индивиди са най-безопасни. Често това става причина за домашно насилие. Консултациите с психолог са безрезултатни, тъй като човек с филофобия се чувства в безопасност именно до такъв партньор. Други филофоби отказват да станат родители, изтъквайки при това куп нелепи причини за решението си. Трети остават цял живот сами, без да си намерят половинка.

Причини за филофобията

Причините за филофобията, както и при всяко друго психическо разстройство, трябва да се търсят в личния опит от детските години. Детето може да е станало свидетел на жесток скандал между родителите или дори домашно насилие. Затова родителите е добре да водят споровете си далеч от очите на децата. Подобна фобия може да възникне, ако единият родител е изоставил семейството заради любов към страничен човек, както и при поява на мащеха или пастрок, който се държи враждебно и дистанцирано с детето. Възможна причина може да е раждането на второ дете, на което майката и бащата посвещават цялото си внимание, без да обяснят на първото дете промяната в отношението си. Децата имат нужда от любов и внимание от страна на родителите си на всякаква възраст, те попиват всичко, което им се случва. Когато в семейството настъпят промени, е необходимо да се проведе съдържателен разговор с детето, за да разбере то защо получава по-различно отношение. Не си мислете, че ако детето е малко, то нищо не разбира.

Но тази фобия не винаги е причинена от събития от детството. Може да се появи и на зряла възраст. Подрастващите понякога развиват филофобия след негативно любовно преживяване, например несподелена любов или изнасилване от любим човек. При необвързаните хора може да има страх от ограничаване на свободата и независимостта им, както и страх от поемане на отговорност за любимия човек. Тези страхове са нормални във всяка една връзка, но могат да се развият във фобия.

Четете още: Не ти се прави секс?

Симптоми

Първите признаци са затваряне от външния свят, отказ от общуване с противоположния пол, дискомфорт при опит за флирт от друг човек. Възниква чувство за нерешителност и тревога.

Лечение

Много е трудно човек да се справи сам с това заболяване. За ефективно лечение е добре да се консултира с квалифициран специалист, който след разговор с болния да определи причините за възникване на фобията и да назначи коригиращо съзнанието лечение. Пациентът трябва да има пълно доверие на доктора. Трябва да отбележим, че статистиката показва добри резултати при лечение на филофобия – 10 от 11 души се справят с проблема

Последици

Хората, страдащи от тази аномалия, често се обезобразяват с татуировки и пиърсинг. Не контролират храненето си и стигат до затлъстяване, отказват да ползват елементарни козметични средства.

Някои развиват садистично и тиранично отношение към обичащите ги хора, към които не са равнодушни. Филофобите правят всичко това, за да стане външният им вид отблъскващ и неприятен за околните, за да бъде общуването с тях непоносимо. В отношенията си с другите очакват същото, каквото и здрав човек – добрина, внимание, любов и интерес. При това обаче щом човекът насреща покаже привързаност, филофобът започва да изпитва непреодолим и необясним страх и отблъсква всеки, който се опитва да се сближи с него. Затова развива и натрапчивата идея да се предпази от причината за страха си.

След лечение пациентът започва да води нормален живот, да обича себе си и околните. Страхът отстъпва на заден план и човекът започва да гледа иначе на света. Чувството да си влюбен му дава увереност в себе си и е готов да извърши действията, които преди са будили у него ужас.

Четете още: Защо чуждата жена винаги е "по-сладка"