Представата за силен и груб мъжкар разпалва женското въображение. Кой е той, в какво се крие чарът му и най-вече как да живеем с такъв мъж?

Консултирахме се с психолог, за да отговорим на тези въпроси.

От „мъжкаря“ се очаква да бъде безмилостен, груб и недодялан. Ние обаче ще приемем тази дума в положителния й смисъл и ще я използваме за решителни и активни мъже, чиято груба сила не ни отблъсква, а ни привлича. От такъв „мъжкар“ се очаква да има развита мускулатура, нисък глас и изсечени черти. Хипертрофиралата му мъжественост не предизвиква съмнения – дори и поостарял „умиращият трудно“ Брус Уилис несъмнено е много по-привлекателен от порасналия Хари Потър.

Образът на „мъжкаря“ често се експлоатира в киното. Главните герои са самоуверени, знаят какво и как да направят, имат мъжествено излъчване. Жените предпочитат силните самци чисто инстинктивно – те гарантират силно потомство, сигурност и оцеляване. Но този инстинкт често противоречи на по-разумните нужди на съвременния човек. Днес много мъже се стараят да изглеждат „брутално“, тъй като според тях този типаж е по-търсен от жените. Но всъщност много представителки на женския пол отреждат на „мъжкарите“ само роля в сексуалните си фантазии, а в реалността предпочитат друг тип мъже. За да разберете дали ви трябва такъв партньор, премерете всички плюсове и минуси.

Четете още: Златните правила на флирта



Мъжкарите не плачат

Чертите, които ни привличат първоначално, са очевидни. „Мъжкарите“ печелят женските сърца, демонстрирайки непреклонност, жестокостта им се оценява като мъжественост. Сред плюсовете можем да отбележим силната закрила, безопасността, сексуалната активност, великодушието, щедростта и снизходителността. И това май е всичко.

„Не е ли достатъчно?“, ще попитате вие. Те ни закрилят, носят отговорност за всичко и са активни в леглото благодарение на нивото на тестостерон в кръвта. Този хормон въпреки разпространения мит не води до агресивност и склонност към изневери. Според списание Public Library of Science ONE високото ниво на тестостерон прави мъжете благонадеждни. Те по-рядко лъжат и изневеряват. Тези резултати са коренно противоположни на мнението, че тестостеронът тласка човека към антисоциалното поведение.

Минусите на „мъжкарите“, както и плюсовете им, се крият в своеобразната им емоционалност. С такъв мъж няма да можете да изгледате за пети път „Титаник“ и да си поплачете на рамото му за смъртта на Ди Каприо. „Мъжкарите“ рядко правят комплименти и изразяват доста семпло емоциите си, разсъждават праволинейно и винаги казват, каквото мислят. Правят това, което смятат за нужно и тогава, когато сметнат за нужно. Опитите да привлечете вниманието им към своите чувства най-вероятно ще приключат безславно. Намеците и усилията да разбудите фантазията на такъв мъж обикновено са загуба на време.

Ако намекнете, че искате „нещо червено“ за подарък, ще получите червило, а не новата дизайнерска дамска чанта, пред която сте въздишали в магазина. „Мъжкарите“ могат да бъдат и жестоки. Те не приемат чуждото мнение и не слушат партньорката си. Това от своя страна довежда до трудности при взимането на съвместни решения – важно е да се вземат предвид нуждите и на двамата партньори.

Четете още: Враговете на мъжете в леглото



Сигурна защита

След като вече знаем какъв е „мъжкарят“, можем да помислим и за това как да съжителстваме с него. При него откритите кавги няма да помогнат – иска се доста време и търпение, за да достигнат идеите ви до главния му мозък. Той е силен и независим човек, който живее по собствено разписание. С него най-уместно е традиционното разделение на сферите на отговорност – мъжът се заема с материалната издръжка на семейството, а жената се грижи за домашния уют и за децата. Опитите на партньорката да направи кариера и да изкарва пари могат да бъдат посрещнати с неразбиране от страна на „мъжкаря“.

За него е много важно да го чакате вкъщи. Това е мястото, където той се връща, където си почива, заобиколен от любов, нежност и уют. Именно това очаква той от партньорката си. За да му угодите, ще ви трябват прямота, мъдрост, търпение и разбира се любов. Внимавайте да не изпадате в крайности – с такъв мъж наистина можете да се почувствате малко и беззащитно момиченце, скрито зад непобедимия батко.

Но ако „мъжкарят“ е не просто суров и решителен, но и жесток, ще трябва да се запасите с търпение. Мъжете условно могат да се разделят на няколко категории – силни, слаби, добри, зли, умни и глупави. В тази статия говорим за силните мъже. Разбира се в тази подкатегория най-добрата комбинация е силен-добър-умен. Той не само ще поеме отговорността за действията си, но и ще има доброто желание да ви изслуша и да разбере от какво имате нужда. С такъв мъж ще можете да живеете лесно, дълго и щастливо.

Да се опитвате да живеете със силен, но зъл мъж, не е добра идея. Такива хора често развиват садистични наклонности и са склонни да бият половинките си. Дори и да се съобразите на сто процента с изискванията му, пак няма да сте в безопасност. Такъв „силен“ мъж може да гледа на жената като на мебел, като на секс-играчка или като на прислужница, да не я цени и обича. Жените, обвързали се с такива партньори, често изпитват невротична любов към тях с мазохистичен уклон.

Точно в такива случаи някои жени смятат, че „той ги бие, защото ги обича“. Други дами споменават, че „добрите момичета харесват лоши момчета“. В тези случаи се иска намесата на психотерапевт, който да помогне на жената да преразгледа сценария на живота си. Понякога е наложително партньорката и евентуално децата й да бъдат спасени от „мъжкаря“. Самият мъж често също се нуждае от психотерапевтична помощ, но не го осъзнава. Причините за подобна агресия обикновено се коренят в детството.

Има и „ментета“. Много мъже далеч не са брутални мъжкари, но се опитват да бъдат такива в надеждата да имат повече успех в социалните среди. Тази игра обаче разстройва както самите актьори, така и близките им. Човек трудно може да се научи да бъде такъв, какъвто не е. Може да се научи да поддържа търсения образ, но не и да живее в него постоянно, камо ли да поддържа близки отношения с някого, без да свали маската си.

„Псевдосилните“ мъже си имат своите особености. Те постоянно се опитват да се докажат пред околните. На всяка цена отстояват мнението си, дори ако явно не са прави. По-проницателните жени лесно ще отличат „ментето“ от „истинския мъжкар“. А онези, които не умеят да ги различават, могат да се консултират с психолог и да се научат. На подобен мъж е най-добре да му се помогне да свикне да бъде себе си, вместо да копира несполучливо някой мачо.

За финал нека съставим списък от основните качества на „мъжкаря“, които харесваме. Той е:

- безусловен лидер;
- мъжествен, силен, твърд, но не и жесток;
- уверен в себе си и действията си;
- с него жената се чувства в пълна безопасност.

До него жената може да се почувства просто като жена, без допълнителни определения от рода на „истинска“ и „стопроцентова“. Той сам ще я опази от опасности, трудности и рисковани действия без излишни демонстрации на равноправие от рода на „Ти си реши, скъпа“. Той просто не може да вдигне ръце после и да каже „Тя сама така реши“. С подобен партньор жената взима всичките си бъдещи решения в момента, в който избира да бъде с него.