Сексът лекува главоболие, а приключенията между завивките са дори по-ефективни от посещаването на лекарския кабинет, установиха германски учени.

Над половината от участниците в изследването, страдащи от мигрена, които правили секс след пристъп на главоболие, почувствали подобрение, а 20% напълно излекували болката си, открили учените.

Според едно от обясненията сексът помага, като предизвиква отделянето на ендорфин, естественото болкоуспокоително в тялото, което действа на централната нервна система, намалявайки или елиминирайки главоболието.

"Резултатите от изследването ни показват, че сексуалната активност по време на пристъп на мигрена успокоява или дори спира пристъпа в определени случаи, а сексуалната активност при главоболие не е необичайно поведение. Сексът може да предотврати мигрената и сексуалната активност е използвана от някои пациенти като силно лекарство срещу главоболие"
, съобщиха учените.

Дълго време се смяташе, че сексът води до главоболие. Но при новото изследване учените анализирали дали са верни шеговитите разкази, че той всъщност облекчава симптомите на мигрена и на едностранно главоболие (при което главоболието е само в едната половина на главата).

За целите на изследването невролозите от университета в Мюнстър, Германия, събрали данни за 400 пациенти с двата типа главоболие, които били лекувани над две години. Те установили, че 33% правели секс по време на главоболие. От тях 60 на сто от страдащите от мигрена и 36 на сто - от едностранно главоболие, получили подобрение. Ползата от секса е по-осезаема при мъжете, отколкото при жените, като 36% използват сексуалната активност като терапия за справяне с главоболието. Само 13% от жените използвали секса, за да се борят с главоболието си.

От пациентите, страдащи от мигрена, които почувствали облекчаване на болката, 19 на сто получили пълно облекчение на симптомите на главоболие, 51% изпитали умерено облекчение, а 29% съобщили за леко облекчение.

"Общо 42,7% от страдащите от мигрена получили поне 50% облекчение на болката, реакция, която е равна на изследванията на силни лекарства", посочиха учените.

Източник: БГНЕС