Автор
Woman.bg

Какво вино да изберем за Коледната трапеза

Здравейте , скъпи момичета! Идва края на Коледните пости, което означава само едно - Коледа е тук!


В тази една дума Коледа всеки открива по нещо за себе си. За някои това е един от най-светите дни - Раждането на Христос, за други - най-големите подаръци през годината, за трети - просто обилна трапеза с много ястия и хубаво червено вино.


Ние няма да променяме възгледите и разбиранията ви, едничката ни цел е да ви помогнем да прекарате този празник възможно най-добре, като изберете за най-любимите си хора, едно чудесно меню с вкусни и топящи се в устата ястия и разбира се подходящото вино!



Дали ще се спрем на традиционните ястия от българската кухня като коледни сарми, банска капама или печено прасенце или ще се насладим на пълнена пуйка,чието месо се оказва най-здравословно, виното за този светъл празник е с цвят червен!


Червеното вино носи със себе си празничността на светлия християнски празник и ще е чудесен спътник на коледните блюда,които сте приготвили. А ако сте решили да посрещнете празника в планината и се връщате от снежна разходка, то ще ви сгрее с живителните си сили.


И така, мили дами, ако на Коледната ви трапеза ще има кулинарни изкушения от свинско месо, ви предлагаме да ги съчетаете с червено вино от сортовете Каберне Совиньон и Мерло, които имат по-мощно тяло. Изберете по-стари реколти,но не много, ако искате виното да е по-елегантно и реколта 2010, ако искате по-младо и свежо вино.


За традиционната коледна пуйка ви предлагаме вина с по-фина структура и не толкова танинови, съобразявайки се с финото пуешко месо. Запомнете , мили дами, виното винаги трябва да е в хармония с храната, с която ще го консумирате. Какво ще кажете за един елегантен Пино Ноар? Ммммм, звучи изкушаващо! Има чудесни български и вносни вина, които съм сигурна , че ще погалят небцата ви с прекрасния си вкус.

Помните ли какво си казахме в началото на нашата рубрика „Винени страници”? Да, трикът с дневника, в който да си отбелязвате вината, които са ви харесали, сорта, страната и региона. Това ще са първите ви стъпки във „Вашия личен свят на виното”, в който може да се връщате, когато искате да направите сигурен избор. Може да си изградите ваша система за оценяване като включите няколко основни понятия - цвят,аромат, вкус и послевкус.


И помнете, скъпи дами - каквото и вино да изберете,поднесете го в красиви чаши, с много любов и и усмивки. Защото е Коледа, а на Коледа се случват чудеса! Наздраве!