Автор
Ева Лъчезарова

Какво знаят ноктите за здравето ни

Вероятно сте чували, че по състоянието на ноктите, човек може да съди затова какви здравни проблеми има.

Днес ще ви покажем как точно се прави това.

Изучете формата и релефа на ноктите си - Преди всичко е важен цветът им, здравите нокти имат приятно розов отенък. Ако те са неестествено жълти, това показва че имате слаб черен дроб. Яркочервеният цвят на ноктите намеква затова, че е време да си направите кръвен тест, тъй като този цвят свидетелства за излишък на червени кръвни телца.

Ако ноктите ви са сивкави – това показва проблеми със сърцето. Ако пък цветът им е бял е възможно да сте започнали да развивате анемия.

Жълти нокти обикновено имат пушачките и това е пряк резултат от вредния навик. Такава неприятна изненада могат да получат и жените, които използват некачествен лак за нокти. Жълтеникавият оттенък може да се получи и при употребата на някои лекарства.

Напречните бразди по ноктите свидетелстват за непълноценно и лошо хранене или за наличието на хронично заболяване.

Напълно е възможно до ноктите ви да не достига достатъчно витамин витамин РР (ниацин), от който зависи работата на храносмилателния тракт и на нервната система. Компенсирайте липсата на този ценен хранителен елемент като приемате хляб с различни видове зърна, месо, елда и боб.

Бавен растеж – той може да бъде последица от хроничен стрес. Стресът влияе лошо на целия организъм и ноктите не правят изключение. Затова е нужно да положите допълнителни грижи за тях. Направете им маска за растеж или се подложете на специална процедура за това.

Чупливите и разслоени нокти обикновено са резултат от това, че често забравяте да използвате домакински ръкавици докато миете чинии или чистите. За да избегнете разделянето на ноктите е добре да използвате подхранващо масло за нокти и кожички.

За да подобрите цялостното състояние на ноктите си, включете в хранителния си режим продукти богати на естествен желатин, тоя е полезен не само за тях, но и за ставите и костите. Можете да го приемате и като хранителна добавка.