Алкохолните напитки се правят от ферментирали натурални захариди и скорбяла, която превръща захаридите в алкохол. Калориите, приемани от алкохола, обикновено се наричат от диетолозите „празни калории“ - защото нямат никаква хранителна стойност.

От друга страна, четири типа вещества осигуряват на нашето тяло калории, които могат да се използват за генериране на енергия: мазнини, въглехидрати, протеини и алкохол. Протеините и въглехидратите носят по 4 калории на грам, един грам мазнини съдържа средно 9 калории, а грам алкохол – 7 калории.

Правените изчисления показват, че ако сте на нисковъглехидратна диета за отслабване, все пак бихте могли да си позволите да пиете в умерени количества от някои алкохолни напитки. Питиета като брендито и рома не съдържат въглехидрати. Половин чаша червено вино съдържа 2 г въглехидрати, а същото количество бяло вино – 0,9 г. Въглехидратите в бирата варират в зависимост от марката, но една малка бира (330 мл) съдържа приблизително около 12 г въглехидрати.



Не трябва да пиете по повече от две питиета на ден, независимо от диетата, а някои нисковъглехидратни диети дори забраняват консумацията на какъвто и да е алкохол.

Човешкото тяло не може да складира алкохол. Затова то го преобразува почти веднага в енергия. Това на пръв поглед звучи добре, но на практика води до нарушаването на други процеси каквито са изгарянето на мазнините и усвояването на хранителните вещества, пишат от dieti.info