Американски родители бяха хванати да продават заразени с варицела близалки на други семейства, които искат децата им да се преборят с вируса, докато са още малки, съобщава в. Telegraph.

След като открили, че въпросните близалки и бонбони се продават по Интернет, прокурорите в Тенеси били принудени да издадат официално предупреждение, че изпращането на вируси и болести по пощата е незаконно.

Чрез PayPal Уенди Уъркит от Нешвил предложила да изпрати на други родители "прясна партида от шарка" върху близалки в замяна на сумата от 50 долара, предаде novini.bg.

В интервю за местна телевизия жената обяснила, че била вдъхновена да продава тези продукти, тъй като родителите били разочаровани, че децата "не могат да хванат по нормален начин" варицела.

Уенди дори публикувала странна обява на страницата си във Facebook. Тя поканила родителите на "шарка парти", на което децата можели да се заразят от вируса, който е по-опасен, ако се изкара по-късно.

Според адвокат Джери Мартин от Тенеси, подобни практики са федерално престъпление, защото излагат невинни хора на опасни вируси и заболявания.

Варицелата е вирусно заболяване, което причинява червен сърбящ обрив по кожата. Заболяват най-често деца до 15-годишна възраст, но с нея могат да се заразят и възрастни, които не са я прекарали в по-ранен период. При някои пациенти се появяват болки в тялото, температура или слабо неразположение.

Въпреки че обикновено не протича много тежко, в практиката се срещат редица случаи със сериозни усложнения.