Освен че е един от любимите ни млечни продукти, кашкавалът има широко приложения в кулинарията - добавяме го в супата, спагетите и върху пицата.

Освен това малко от нас знаят, че кашкавалът има по-висока хранителна стойност от сиренето.

Съдържа голямо количество калций и витамините А и В. Белтъчините му са почти на 100% усвоими от организма ни.

Салата с ананас и кашкавал

Продукти:

400 гр консервиран ананас, 150 гр кашкавал Ементал, 2 скилидки чесън, шепа орехи, 150 гр майонеза

Начин на приготвяне:

Консервираните шайби ананас могат да се нарежат на кубчета или да се оставят на шайби.

Кашкавалът се настъргва на едро или се нарязва на кубчета. Орехите се накълцват на дребно. Чесънът се пресова.

Всички продукти се смесват и се разбъркват с майонезата.

Кашкавал на фурна

Продукти:

400 гр кашкавал, 2 ч.ч. прясно мляко, 75 гр масло, 4 яйца, 1 к.ч. брашно, черен пипер, олио

Начин на приготвяне:

Кашкавалът се настъргва. Продуктите се смесват и се объркват добре.

Сместа се изсипва в загрята тава с мазнина и се пече в умерена фурна до зачервяване.

Кашкавалени кюфтенца

Продукти:

400 гр кашкавал, 2 с.л. брашно, 2 яйца

Начин на приготвяне:

Кашкавалът се настъргва на едро ренде. Смесва се с брашното и яйцата до получаването на лепкава смес.

От нея се оформят кюфтенца, които се поставят в нагорещено олио.



Източник: dete.bg