Типично френско ястие, кишът носи целия заряд на прословутата галска кулинария.

Аспержите и синьото сирене пък са от най-обичаните продукти в тази страна. Съчетайте ги и им се насладете с чаша совиньон блан!

Необходими продукти за 4 порции

за кората:

2 ч. ч. брашно
1 с. л. царевичен грис
200 г краве масло
½ ч. л. сол
2-3 с. л. ледена вода
за пълнежа:
10 стръка аспержи
150 г синьо сирене
2 яйца
150 мл сметана
3 с. л. белени тиквени семки

Начин на приготвяне

1.Брашното се пресява и се смесва с гриса и солта. Маслото се стрива на трохи с брашнената смес. Добавя се ледената вода, за да се получи тесто, но не бива да се меси дълго. Бързо се оформя топка, увива се във фолио и се слага за 20 мин. в хладилника. Разточва се върху набрашнена повърхност и се слага на дъното на подходяща форма за печене. Оформя се ръбче, а излишното тесто се изрязва. Набожда се с вилица и се слага да се пече в загрята фурна на 190° С за 10 мин.

2.Аспержите се обелват с картофобелачка, подрязват се в основата и се слагат да се подварят за 4 мин. във вряща подсолена вода. Прецеждат се, подсушават се и се подреждат върху изпеченото тесто. Отгоре се натрошава сиренето.

3.Яйцата се разбиват със сметаната и с тях се заливат аспержите. Отгоре се поръсва със семките и кишът се запича 25 мин.

Сервира се топъл или студен със зелена салата.

Източник: menumag.bg