Автор
Woman.bg

Книжната поредица ''Хариша'' обещава да е истински сериал за приключения, екзотика и спиращ дъха екшън

Авторът Биляна Траянова е актриса, сценарист и продуцент на документални филми и телевизионни продукции.

През 2006г. създава „Без багаж“ - една от най-популярните тв програми в България. Синът и слуша в захлас разказите й след всяко завръщане. Така се ражда идеята и за поредицата „Хариша“, истински сериал за приключения, екзотика и спиращ дъха екшън.

Книгата е подходяща за деца между 6 и 13 години. Темите в историите за Хариша са много и разнообразни: научно-популярнирни; екологични; животински и растителни видове; култура и етноси; добродетели; ценности; чувства; археология; палеонтология; и др.



Попитахме Биляна каква е целта на такъв проект във време, в която детските книги се издават в тираж от 1000 бройки за цялата страна?

Б: Целта ми като автор, и най-вече като майка, е да дам прекрасна насока на един изпълнен с вълнуващи въпроси разговор между деца и родители, а именно – приключения, екзотика, опазване на природните богатства, толеранс между религиите и много други. Убедена съм, че книгата ще допадне и на възрастните читатели. „Хариша“ е прекрасна възможност за споделяне на знания, мечти и стремеж да твориш добро.

Целта на проекта ми е да създам „активна” книга, която помага на детето да твори, да мисли, да създава проекти, да изследва. Общуването с нея не спира след като малкия читател завърши историята. Затова всяка книга е изградена от няколко компонента: приключенска история на героя Хариша в непозната точка на света; наръчник за оцеляване и ценни практики – съответно в пустиня, джунгла, савана ... както и съвети за това, кое е приемливо или не в съответната култура. В края на всяка книга детето ще открие страници, на които може да си води записки за нещата, които допълнително е открило по темите.

Ние сме отговорни пред децата си, родителите са тези, които трябва да се погрижат те да са любопитни, устремени; да бъдат изследователи; да вярват, че светът е добър и достъпен; че опазването на природата зависи от тях; че могат да помогнат; да бъдат любопитни и любознателни; да се чувстват свободни да мечтаят... да бъдат себе си!

Първата книга от поредицата се казва „Хариша, Царят на маймуните” и вече е достъпна в търговската мрежа.