Много бременни жени установяват, че животът им насън е станал изключително активен. За това има две причини:

- Мислите ви са съсредоточени до такава степен над бременността, че изплуват от подсъзнанието;

- Неудобствата, предизвикани от особеното ви състояние, прекъсват съня ви, будите се често.

Сънищата на бременните жени не се поддават на дешифровка, те са като всички други. Вие може да ги възприемате като някакви знаци или да ги смятате за фантазия, но при всички случаи те са реакция на вашите тревоги и страхове.

Ако установите, че сънищата ви през бременността са по-ярки от обикновено, не се притеснявайте. Това е съвсем нормално!

Даже нощните кошмари са съвсем показателни – те ще ви разкажат за преживяваните от вас чувства и емоции в този уникален период от вашия живот.

Вслушвайте се в тях, но не ги прибавяйте към дневния стрес, мислейки, че това са послания, които вие не сте в състояние да разгадаете.

Сънищата имат своята специфика в различните периоди от бременността

В първия триместър сънищата често издават страх от загуба на зараждащия се във вас живот. За този период са характерни и сънища, които изваждат на повърхността отношенията на бъдещата майка с родителите й. Според психолозите това е начин бременната да си припомни как отношенията с родителите й са се отразили на разбиранията и живота й – така тя се подготвя за новата си роля.

Вторият триместър често е затъмняван от страхове за възможна патология на детето. Оттук произтичат и най-разпространените абсурдни сънища от този период, когато жената сънува, че е родила не дете, а животинче. Ако се потърси тълкувание, опиращо се на психоанализата, вероятно можем да видим в тези сънища страха от поемане на отговорност за бъдещото дете.



А сънищата, в които детето е с размер на грахово зърно, обясняват страха от раждането, защото с подобни размери раждането на детето не би било проблем.

В последния, трети триместър страховете са съвсем целенасочени. По това време жената вече има достатъчно информация за раждането. Всяка нова статия за патологиите, всеки нов разказ за проблемно раждане на приятелки и познати дават отражение върху сънищата на бъдещата майка.

Друг вид са сексуалните сънища. Тук обяснението е съвсем логично. Окситоцинът – хормон, който отговаря за съкращаването на матката и за раждането, носи отговорност за сексуалната възбудимост. Двойно по-голямо е това усещане в последните месеци на бременността, пише dete.bg.