Коледа е празник, на който цялото семейство се събира край коледната трапеза, отрупана с всевъзможни апетитни ястия и десерти. Празнични гозби и сладкиши, на които трудно може да се устои. Подканващи ни с топлия си дъх, те ни изкушават да запретнем лакомо ръкави, за да им се отдадем с всичките си сетива. И така, докато неусетно се окаже, че сме похапнали повече от необходимото, а чувството на тежест и дисдкомфорт не ни остави на мира дълго време след това. Нещата обаче не свършват до тук, защото броени дни по-късно настъпва новогодишната вечер, и голямото похапване отново започва.

Има ли начин да се насладим оптимално на празничната вечеря и да си хапнем, без да се страхуваме, че ще преядем и напълнеем? Разбира се, че има. Трапезата отново може да бъде богата и обсипана с взевъзможни вкусотии, като спокойно заменим някои от гозбите с други по-ниско калорични.

Печеното прасенце

Главният герой на коледната и новогодишната трапеза лесно може да бъде заместен с не по-малко апетитната пълнена пуйка. Докато свинското месо, което е мазно, тлъсто и калорично, пуешкото, телешкото или заешкото например се отличават с далеч по-ниската си калорийност. Месото е по-сухо, но приготвено със специален дресинг и апетитен пълнеж, включващ гъби, кафяв ориз и стафиди и/или допълнено с гарнитура от зелена салата и варени картофи, коледното ястие би придобило не по-малко празничен вкус и чар.

Салатите

Заложете на зелената салата, зелевата туршия, доматите и краставиците за сметка на онези, изискващи при приготвянето си намесата на сметана и майонеза, каквито например са руската или европейската салати. За утеха на феновете на този тип салати обаче, бързаме да напомним, че магазините предлагат и диетични варианти на майонезата и сметаната.

Десертите

Е, вярно е, че добрите стари баклава, тиквена баница и щрудел са любими гости на коледната и новогодишната трапези, но ако наистина искаме да избегнем риска от напълняване, не е нужно много да му мислим. Решението е простичко. Десерти от типа на баклавата и тулумбичките например, които изискват намесата на сладък и гъст захарен сироп, може да замените с традиционния български ошав. Така или иначе, този десерт по традиция се поднася на трапезата на Бъдни вечер. Обикновено се приготвя от сушени ябълки, круши и сини сливи, които се варят. Към тях могат да се добавят и сушени череши, кайсии и стафиди. За да не внасяте излишни калории към красивия плодов десерт, просто не го подслаждайте допълнително със захар или мед, а се доверете на естествената сладост на фруктовата захар.

Друга добра идея за коледен десерет са: печената дюла, ябълка, круша, поръсени с канела и полята с малко мед или кленов сироп.

Ако все пак не сте от хората, които биха подминали с лека ръка традиционните щрудел и тиквеник, лесно може да се насладите на по-ниско калоричните им алтернативи, като вместо захар използвате меласа или стевия при приготвянето им.

По същия начин, с меласа или стевия, може да приготвите любимите коледни сладки и бисквити.

Ако сте любители на шоколадовите заливки или плънки, използвайте черен шоколад със 70% какао.

Диетични десерти може да си приготвите и като се доверите на здравословните и вкусни качества на ядките, фурмите, какосовите масло и мляко, както и на бадемовото мляко.

Безалкохолните напитки

Определено всички обичаме да си пийваме нещо безалкохолно по празниците. На пазара вече лесно може да се открият и такива с 0 калории, каквито например са диетичните газирани напики. Ако искате нещо по-здравословно, направете си богата гама от фрешове или смутита.