С аромат на бадеми, стафиди, канела портокало и още нещо… Коледният кейк е сред най-съблазняващите празнимни десерти.

Необходими продукти:

700 гр. брашно
100 мл. топло прясно мляко
300 гр. масло
3 с.л. захар
50 гр. пудра захар
½ к.л. сол
1 яйце
1 ванилия
1 с.л. настъргана лимонова кора
50 гр. захаросана портокалова кора и 50 гр. захаросана лимонова кора
40 гр. мая за хляб
1 с.л. ром
канела
Ядки:
200гр. бадеми
250 гр. стафиди

Начин на приготвяне:

Брашното се пресява в купа, прави се в него кладенче и вътре се слагат яйцето, захарта, 250 гр. разтопено масло. , топлото мляко, маята, ванилията, канелата, 1 с. л. настъргана лимонова кора и солта.

Всичко се омесва добре и се прибавят захаросаните кори от портокал и лимон, нарязаните ядки и маринованите в рома стафиди. Отново се омесва. Трябва да се получи твърдо, но еластично тесто. Ако има нужда, се прибавя малко топло мляко или брашно.

Тестото се покрива с кърпа и се оставя да втаса 2 часа на топло.

Върху набрашнена повърхност тестото се оформя на елипса, разточва се дебело и се прегъва на две, слага се в тавичка, намазва се с вода и се слага да втаса за втори път.

След като втаса, тестото се слага в средата на фурната да се пече около 15 мин. на 200° С и още около час на 180° С, докато почервенее добре. Ако почервенява прекалено бързо, се покрива с алуминиево фолио.

Още горещ, сладкишът се намазва обилно с 50 гр. масло и се поръсва с пудра захар.