Кората за пай всъщност представлява вид френско маслено тесто, което се използва за направата на основа.

Необходими продукти:

350 гр брашно
4 гр сол
14 гр бяла захар
225 гр масло, за предпочитане несолено, изстудено и нарязано на кубчета по 2.5 см
60 ~ 120 мл ледено студена вода

Начин на приготвяне:

1. Сложете съставките в кухненския робот - всичко накуп без водата - брашното, солта и захарта, а след това и маслото. Пуснете робота за около 15 секунди докато се получи нещо подобно на едрозърнесто брашно.

Пуснете го отново и прибавете ледената вода - 60 мл - на тънка и равномерна струя. Трябва да се получи тесто, което при стискане да не се разпада. Не трябва да се получава една цяла стегната топка тесто, по скоро трябва да се оформят по-големи бучки. Цялото нещо трябва да продължи не повече от 30 секунди. Ако тестото се разпада може да прибавите още съвсем мъничко вода, докато стане готово.

2. След като тестото е готово, го оформете (без допълнително месене) на две топки. Поставете всяка върху прозрачно фолио или пергаментова хартия и леко го натиснете, за да оформите два по-сплескани диска. След това завийте и оставете в хладилника за около час.

3. Извадете от хладилника и оставете да си почине на стайна температура за няколко минути. Разточете върху леко набрашнена повърхност, докато паснат на вашата тавичка или форма (от тази доза трябва да имате достатъчно тесто за две тавички с диаметър между 20-23 см). За да сте сигурни, че сте оформили достатъчно голям кръг обърнете тавичката с отвора надолу и поставете върху тестото. Ако ви остава допълнителен ръб от около 3 см от тестото, то размерът би следвало да е достатъчно голям.

4. Внимателно прехвърлете тестото във форма. Най-лесно става като увиете разточеното тесто около точилката и го прехвърлите върху тавичката. Не трябва да го увивате стегнато, а съвсем хлабаво, колкото просто да успеете да го пренесете. Нещо, което трябва да НЕ правите е да "раздърпвате" тестото, за да го напаснете, защото после то ще си го върне и ще се свие, което не е много хубава гледка. Оформянето на тестото става с притискане. Следва пълнежа и печене според рецептата, която сте избрали.

5. Най-добре се получава, ако изпечете основата за пай преди да сложите пълнежа. След като сте оформили тестото в тавичката, го върнете в хладилника за 20 минути, като преди това леко го набоцкате отгоре (леко, но на гъсто). Когато го извадите поставете парче хартия за печене върху тестото. Отгоре изсипете бобчета за печене (известно количество бобови, може и керамични, зърна, които при печене няма да позволят на кората да промени формата си), като ги разпределите равномерно по цялата повърхност.

Печете на 200 градуса в предварително загрята фурна. Трябва да печете в долната част на фурната за около 15-20 минути, след това махнете бобчетата и ако е нужно допечете за максимум 5-10 минути докато кората е леко златисто-кафеникава, хрупкава и суха.

6. Изваждате и глазирате с един жълтък разбит с щипка сол. Намазвате добре вече опечената кора и я връщате за още минута-две във фурната докато придобие още по-лъщящ загар.

7. Добре увито тестото може да съхраните в хладилник за няколко дни или да замразите за около месец. След като извадите от камерата го оставете да се размрази в хладилника за около 8-12 часа.

Източник: mandja.com