Загреб е столицата на Хърватска, разположена по склоновете на планина Медведница и покрай бреговете на река Сава.

Загреб е построен по предварително планирана архитектура между две средновековни селища: Капитол и Градец.

Наличието на много паркове, обкръжаващи града под формата на подкова допринасят за още по-прекрасния вид на града, който е сред примерите за идеален град на 19 век. Според една легенда името му идва от старохърватската дума „загреб“, която означава укрепление. Но друга история разказва за хърватски пълководец, който забил меч в земята, а оттам бликнал фонтан с вода. Войнът се обърнал към отряда с думите: „Загребвайте!“.



Днес Загреб е условно разделен на две части:

-Горната част на града е създадена преди хиляда години. Тя е изпъстрена с каменни улици, които вечер са окъпани от нежна светлина, идваща от газовите лампи.
-Долната част на Загреб е зелената, дишащата част на града. Тя е запазила очарованието си и релаксиращата атмосфера. В нея са разположени множество градини, ресторанти, кафенета и театри.



В последно време Загреб е една от най-популярните дестинации в Източна Европа. Това е град с интензивен живот, който предлага както култура, така и забавление, и това е една от причините, поради които хора на всякаква възраст обожават този град.

Едно от най-красивите и посещавани места в град Загреб е парк Максимир. Паркът датира от 1784 година и е изграден в старинноанглийски стил. Той обхваща огромна територия, снабдена с уютни ресторанти, кафенета, зона за джогинг, колоездачи, както и зоопарк, разполагащ с широка гама от представители на животинското царство.

Първоначално изграждането на парка бива планирано във френски стил, по-късно обаче се взима решение да бъде изграден в стила на английските паркове. И така бива снабден с езерца, тревни площи и зоопарк. Максимир заема около 18 хектара площ и често се определя като най-големия парк в град Загреб.

Като цяло парк Максимир е идеалното място за цялостна почивка, където можете да се разходите из природата, да видите едни от най-красивите животински представители и разбира се, да се подкрепите с напитка и обяд в някое приятно заведение.

Загреб е седалище на: Световния фестивал на анимационните филми, Световния фестивал за авангардна музика, Филхармоничния фестивал на града, Седмицата на модерните танци, Международен фестивал на модерния театър Евроказ и други.