Козунакът по традиция се замесва рано сутринта в събота. Яденето, разбира се, може да започне чак в неделя, след Възкресение.

Необходими продукти:


20 гр. семе от мак
6 яйца и 1 жълтък за намазване
300 гр. захар
1 ванилия
1 шепа стафиди
250 мл. олио
1 кубче мая
250 мл. прясно мляко
1 кг. брашно

Начин на приготвяне:

Към пресятото брашно прибавяме прясното мляко с разтворено в него 1/2 кубче мая.

Добавяме и олиото, като част от него оставяме за месенето, стафидите, ванилията и захарта. Месим дълго и енергично.

Добавяме шепа брашно с яйцата, останалата мая и смесваме двете теста, като ги поливаме с малко олио.

Месим дълго и енергично, като от време на време удряме тестото в масата (общо 100 пъти). Оставяме го да втаса на топло за 1 час и 30 минути.

Замесваме го отново и го мажем с олио. Разделяме го на 3 части, които сплитаме на плитка. Оставяме го отново да втаса, мажем го с жълтък и го поръсваме със семето от мак. Печем козунакът в силно загрята фурна (на 220 градуса).

Източник: kulinaria.bg