Наградите "Мис Мюсюлманки", които се връчват за първи път в Индонезия, са реплика на конкурса "Мис Свят", който предизвиква ярост в радикалните ислямски среди, съобщава АФП.

"Това, което търся, е силна личност, някой, който помага на общността и доказва, че красотата не е само телесна" - това казва малайзийската съдийка Джамейя Шериф, която се готвеше в сряда в Джакарта да посочи първата носителка на титлата сред 20 кандидатки от Иран, Малайзия, Бруней, Нигерия, Бангладеш и Индонезия.

Тазгодишната победителка в конкурса е 21-годишна нигерийка на име Обабийи Айшах Ажибола.

"Ние просто искаме да покажем, че светът на исляма е хубав", обяснява Обабий Айша Аджибола. "Искаме да покажем, че носенето на хиджаб не пречи на нито една дейност", добавя тя.

Основателката на конкурса е Ека Шанти, индонезийска телевизионна водеща, уволнена през 2006 г., тъй като отказала да свали своя хиджаб. Тя обяснява, че идеята за конкурса й хрумнала след атентатите от 11 септември 2001 г. в САЩ. Така тя искала да се бори срещу негативния образ на исляма в света. Ние сме отговорът на исляма на "Мис Свят", добавя гордо Шанти.

Ека Шанти

"Това е конкурс за красота, но критериите са много различни. Трябва да бъдеш набожна, да представляваш модел за мюсюлманките и да покажеш, че духовността може да се съхрани в днешния модерен свят", казва още основателката на конкурса.

Същевременно тя се разграничава от призивите на ислямистите да бъде анулиран конкурсът "Мис Свят". Неговият финал трябваше да бъде близо до Джакарта, но заради ислямистките демонстрации през последните дни, беше преместен в Бали, остров предимно с хиндуистко, а не мюсюлманско население, както в по-голямата част на Индонезия.

"Предпочитаме да покажем на нашите момичета, че имат избор между "Мис Свят" и "Мис Мюсюлманки", уточнява Ека Шанти. "Умишлено избрахме да проведем това събитие точно преди финала на "Мис Свят", за да покажем, че съществува алтернатива за мюсюлманките."