Анталия, Камер, Белек и Сиде – това са курорти, които заемат само една трета част от плажното богатство на Турция, която е една от 10-те най-желани за туризъм страни.

Много от най-красивите места все още не са станали популярни и твърде известни. Нека ви разкажем за шест плажа, където с удоволствие бихте се отбили.

Олюдениз



Този китен плаж, над който постоянно кръжат парапланеристи, се намира само на 9 км. от курорта Фетхие. В превод от турски името означава „мъртво море“ (в значението на много спокойно). Плажът е разположен на брега на тих залив, заобиколен от планини. Заливът е свързан с морето с тесен канал, благодарение на което дори и при силна буря водите на Олюдениз са тихи и спокойни.

Второто по значимост занимание тук след къпането и слънчевите бани е парапланеризмът. В планинския масив изпъква връх Бабадак, който парапланеристите ползват за отправна точка на полетите си. От височина 500 м. можете да видите не само лагуната, чиито води проблясват с всички оттенъци на синьото, но дори и гръцкия остров Родос далеч в морето. За онези, които нямат опит, но не се страхуват от високото, се извършват и тандемни полети.

Патара



Един от най-добрите турски плажове ще намерите недалеч от малкото курортно селище Патара (другото му име е Гелемиш). Плажната ивица е покрита с бял пясък и е с дължина 20 километра. Дотук не се стига лесно (час и половина пътуване с автобус от Фетхие), но озовалите се тук не съжаляват ни най-малко за изгубеното в път време – цените в местните кафенета и хотели са значително по-ниски в сравнение с тези в по-популярните курорти.

Селището Патара е основано преди хиляди години и навремето е било главно пристанище на древна Ликия. Според преданията тук се е родил Св. Николай (превърнат по-късно в Дядо Коледа). На 1.5 км. южно от Патара са разположени интересни антични руини – например освободеният от плена на пясъчните дюни амфитеатър, триумфалната арка и руините на древна базилика.

Олимпос



Докато повечето популярни турски курорти се пълнят все повече и повече с туристи, Олимпос си остава тихо провинциално градче. Тук, само на 80 км. от Анталия, можете да намерите приятен хотел, но не и магазини или други признаци на напреднала цивилизация.

Непременно разгледайте древноримските и средновековните руини и се разходете из боровите гори. Двете неща спокойно се съчетават в Олимпос, тъй като повечето мраморни развалини се намират именно в гората. Можете да видите и „Химера“ - място, където от земята извира природен газ, който гори с ярък пламък и нощем се вижда отдалеч от морето. Именно моряците в древни времена са помислили проблясъците на огъня за ужасяващо чудовище. На турски името на тази природна забележителност е „янарташ“. Пламъкът гори недалеч от Олимпос, на височина от 300 м.

Очаквайте продължение