Консумирането на пет порции плодове и зеленчуци на ден придава на кожата златист отблясък и прави хората по-привлекателни, установиха британски учени.

Жълто-червените пигменти, които придават цвета на плодове и зеленчуци като моркови, домати и манго, могат също така да променят цвета на кожата, когато бъдат абсорбирани от мастните депа в нея, установили учените от университета "Сейнт Андрюс".

Те открили, че консумирането на само две порции плодове и зеленчуци на ден е достатъчно за постигане на забележима промяна в цвета на кожата, която трае до шест седмици.

Допълнителни изследвания показали, че цветът на кожата на хората, които редовно приемали големи количества плодове и зеленчуци, се оценявал като по-привлекателен, отколкото цвета на кожата на хората, които консумирали малки количества.

Учените уточняват, че откритието не доказва никакви ползи за здравето от приемането на плодове и зеленчуци, но може да стимулира здравословното хранене, като се възползва от суетата на хората, пише БГНЕС.