За да бъдат косите ви красиви всеки ден, се изискват ежедневни грижи. Често обаче бъркаме в методите си. Ето няколко от най-честите грешки, които допускаме.

Миете я всеки ден

Може би си мислите, че така е по-хигиенично, но всъщност увреждате косата си, дехидратирате косъма и скалпа. Ако косата ви е мазна, решението не е в ежедневното ѝ миене, а в намирането на подходящи продукти, които ще се справят с проблема. Освен това много е вероятно скалпът да започне да се омазнява повече именно поради факта, че го третирате с шампоан и вода ежедневно. Организмът се стреми да възстанови ph баланса и полезните мазнини и това води до омазняването.



Не се подстригвате

Грешката на много жени е, че в стремежът си да имат дълга и хубава коса, не се подстригват. Така обаче косата става изтощена и определено не изглежда добре. Връхчетата трябва да се подстригват на 1-2 месеца с 1-2 сантиметра, за да се поддържа косата здрава и жива. От друга страна внимателно обяснете на фризьора си, че наистина искате да ви се отнеме един сантиметър от дължината, а не една педя, тъй като те често бъркат величините.

Решите косата си мокра

Когато косата е мокра, е много уязвима и когато вие я решите в това състояние, не ѝ правите услуга. По този начин косъмът лесно се деформира и къса. Изчакайте да изсъхне и тогава пристъпете към разресването.



Не ползвате маска/балсам/кристали

Не е нужно да притежавате и употребявате всички тези продукти, но е добре да прилагате поне един от тях. Именно те биха помогнали на косата да е блестяща, подредена и да се сресва добре, пише felisma.com.

Скалпът също е важен

Кожата на главата не трябва да бъде игнорирана. Когато тя е здрава и косата е красива. Ако имате някакъв проблем, задължително посетете дерматолог и не игнорирайте обезпокоителните симптоми. Може да става въпрос за сърбеж, пърхот, пъпки или нещо друго. Най-добре ще е да ви види специалист, а не вие сами да прилагате домашни лечения със съмнителен ефект.

Не подсушавате правилно

Когато косата е мокра, не я дърпайте и скубете или търкайте с хавлиена кърпа. Най-добрият вариант е да попиете водата от нея и след това да я увиете за няколко минути в памучен, по-дебел плат/хавлия.

Конската опашка

Тя е спасението за онези сутрини, когато бързаме и нямаме време за косата си. Просто вдигате косата в опашка на главата и проблемът е решен. Трябва обаче да внимавате да не стегнете прекалено много ластика, както и той да не оскубе половината ви коса при поставяне и махане. След като развалите опашката, задължително направете лек масаж на скалпа с пръсти, за да помогнете да се възстанови нормалното кръвообращение.

Боядисвате цялата коса

Когато сте постигнали цвета, който желаете, не е нужно да боядисвате цялата дължина на косъма всеки път щом мажете корените. Цветът може да се освежава веднъж на 2 месеца или дори по-рядко. При червените коси е по-трудно, тъй като този цвят бързо се отмива. Трябва да компенсирате с повече маски и балсами, които да хидратират и възстановяват косъма.