Кулебяка са руски печива с разнобразна плънка - месна, рибна, от елда, от зеле..., разположени на пластове или в други форми.

Автентичните, но безкрайно трудоемки рецепти изискват всеки слой да е разделен с тъничка палачинка.

Необходими продукти за 8 - 10 порции

за тестото:

500 г брашно

200 мл прясно мляко

25 г мая

100 г стопено краве масло

1 яйце

1 ч. л. сол

1 жълтък за намазване

за оризовия пълнеж:

1 ч. ч. ориз

1 с. л. краве масло

сол на вкус

за рибния пълнеж:

1 с. л. краве масло

1 глава лук, нарязана на ситно

500 г филе от бяла риба

2 с. л. бяло вино

1 с. л. лимонов сок

1 с. л. заквасена сметана

1 с. л. копър, нарязан на ситно

1 с. л. магданоз, нарязан на ситно

сол и черен пипер на вкус

за яйчния пълнеж:

3 твърдо сварени яйца, нарязани на ситно

Начин на приготвяне

1.Тестото се замесва, като брашното се пресява и се смесва със солта. Маята се разтваря в хладкото мляко. В брашното се прави кладенче и в него се слагат млякото с маята, яйцето и маслото. Замесва се твърдо тесто. Ако има нужда, се прибавя още брашно.

2.Оставя се да втаса покрито на топло за 1,5 часа, след което се премесва отново.

3.Рибеният пълнеж се приготвя, като в маслото се задушава лукът. Прибавя се рибеното филе, посолява се, прибавя се виното и се оставя да се задуши под капак за 10 мин. Готовата риба се накъсва на парченца с вилица. Подправя се на вкус със сол, пипер и лимонов сок. Добавят се сметаната и зелените подправки.

4.Тестото се разточва на кръг с дебелина 1 см. Поставя се върху набрашнена кърпа. В средата в кръг се слагат плънките. Отдолу се сипва рибната смес, върху нея нарязаните сварени яйца и накрая оризът.

5.Краищата на тестото се събират и се слепват. Кърпата се повдига и тестото се обръща в намаслена тавичка, като отдолу трябва да остане оризовата плънка.

6.Пирогът и се украсява с няколко лентички или изрязани орнаменти от тестото. Правят се 2-3 малки отвора, за да излиза парата. Оставя се да втаса отново около 40 мин., намазва се с жълтъка и се слага да се пече във фурна, загрята на 190° С, около 1 час. Готов е, когато по дървено шишче, забодено в средата, не залепне нито тесто, нито плънка.

Източник: menumag.bg

*Тъй като не успяхме да се свържем с първата печеливша Ивелина Милчева, изтеглихме нов участник - Радина Мирославова. Радина ще получи годишен абонамент за сп. "Меню".