Какво е едно тържество без вкусната храна? Но в много страни храната не е допълнение към празника, а повод за него!

Австралийците, за които барбекюто е нещо като национален спорт, непрекъснато си правят вечери на скарата, испанците посвещават специални дни на паеята, доматите и маслините, а американците – на хот-дога, гъбите и тиквата. Денят на пастата се чества в много страни освен Италия, а Фестивалът на пицата в Неапол ежегодно събира хиляди участници и туристи. В скандинавските страни се провеждат „рибни дни“, а в Англия основен герой на тържествата става пудингът.

Всеки един кулинарен празник задължително включва весели състезания, уроци от майстор-готвачите, дегустации, панаири и карнавали – в мащаби, които заслужават да бъдат вписани в Книгата на рекордите на Гинес.

Направете си кулинарно пътешествие заедно с нас! В поредица от материали ще ви разкажем за кулинарните празници по света, започваме с Великобритания.

Денят на пудинга във Великобритания



Първата неделя на февруари в Англия е посветена на пудинга. Интересно е, че същият празник се чества в САЩ на 13 октомври.

Във Великобритания най-големите тържества стават в северното графство Йоркшир, което е родно място на много английски национални ястия.

Докато готвачите се състезават кой ще направи най-вкусния йоркширски пудинг по старинни рецепти, публиката също не скучае. На този кулинарен празник можете да опитате пудинги с плодове и сладко, със спанак, с лимон и много други.

Ето и няколко рецепти за пудинг от нас:

Италиански оризов пудинг

Лек сладкиш с готов пудинг

Оризов пудинг с банани

Ванилов млечен пудинг от Джеймс Оливър

Бананов пудинг

Пудинг с круша и шоколад

Карамелен пудинг

Пудинг с бадеми

Цитрусов пудинг-вдъхновение