Индия е друг свят, изпълнен с мистика, характерен с неразбираем начин на живот за западния човек, който крие в себе си ключа на спокойствието и щастието в живота.

Сигурно сте срещали хора, които са били там и сте виждали това специфично изражение в очите им, което крие някаква хубава тайна, която обаче не може да бъде обяснена с думи.

Д-р Аман Суд, за когото ви разказахме повече в този материал, е готов да разкрие загадките, които крие Индия, за всички участници в курса по йога, който ще се проведе в града, известен като „световната столица на йогата“ - Ришикеш. Курсът ще се състои от 10 до 25 октомври и е подходящ както за начинаещи, така и за хора с предишен опит в йога практиките.



Обучението включва 10 часа занимания на ден, сред които лекции, медитация и йога практики.

Ето и какво включва програмата на курса:

I Въведение в йога: Видове йога, определение за йога, предпазни мерки за практикуващия, значение на мястото, поза, последователност във времето, комбинация с други упражнения, кога и как да се къпем преди и след упражнения, храна, ограничения за жени и т.н.

I I Традиционна йога (Аштанга йога)

1. Яма – /въздържание/ – това са 5 принципа/качества, които хармонизират взаимодействието с другите или това са социалните ни отношения с хората и спомагат за балансиране на емоциите.

2. Нияма – /съблюдения/ - това са 5 принципа/качества, които уравновесяват вътрешните чувства и дисциплинират вътрешния живот.

3. Асана – физически пози: Padmasana, Ardha Padmasana, Sidhasnana, Vajrasana, Sukhasana, Surya Namaskar, Sirshasana, Sarvangasana, Matsyasana, Hal asana, Bhujangasana, Shalabhasana, Nabhiasana, Dhanurasana, Pawan Muktasana, Naukasana, Marudandhasana, Sathubhandasana, Uttan-Tadasana, Vakrasana, Ardha Matsyendrasana, Janusirasana, Paschimattanasana, Sputa Vajrasana, Ustrasana, Akarn Dhanurasana, Gomukhasana, Bhadrasana, Hanuman asana, Mayurasana, Bakasana, Chakrasana, Vatayanasana, Tadasana, Vrikshasana, Virbhadrasana, Kati-Chakrasana, Utkatasana, Natarajasana, Makarasana.

4.Пранаяма (дихателни практики) и видове Пранаяма: Surya Bhedan Pranayama, Chandra, Bhedan Pranayama, Anuloma Viloma Pranaya

5. Пратяхара – откъсване на ума от сетивата

6. Дхарана – концентрация

7. Дхияна – медитация

8. Самадхи – единение с Висшата Реалност

I I I Шат карма, Шат криас (детоксикиращи упражнения) и медитация

I V Бандха йога - "Бандха" означава връзка, възел, свързване. Така се нарича и поза, в която определени органи и части на тялото са свити и контролирани. Техниката се състои в местно блокиране на потока енергия (прана). Обучението включва Mula Bandha, Uddiyana Bandha, Jalandhar Bandha, Maha Bandha.

V Нади и медитация, рецитиране на Ом

Във втората част на курса щеа се изучават йога терапии за справянето с различни болестни състояния, сред които са: киселинност, алергии, артрит, астма, болки в гърба, спондилит на маточната шийка, запек, диабет, проблеми с очите, гастрит, сърдечни заболявания, безсъние, жълтеница, проблеми с бъбреците, чернодробни заболявания, менструални разстройства, мигрена, затлъстяване, синузит, кожни заболявания, стрес, проблеми с щитовидната жлеза. Повече затова как лекува йога можете да разберете тук. По време на курса ще научите и какъв вид йога е добре да се практикува от бременни жени.

Повече за курса можете да научите тук