Домовете на известни личности, които пазят жив спомена за техните обитатели - едни от най-великите артисти, писатели, архитекти и музиканти.

Къщата на Ане Франк, Амстердам

Вероятно всеки е чувал за дневника на Ане Франк, който съдържа хроники от живота на една млада еврейка по време на Втората световна война. В него тя описва как семейството й, опитвайки се да избяга, е заловено от германците. Къщата, в която семейството е намерило убежище, днес е една от най-популярните забележителности в Амстердам.



Сградата била застрашена от срутване през 1950 година, но е възстановена, така че съхранява предишния си облик. Ако посетите къщата на Ане Франк, вижте тайната пристройка зад рафта с книги, където е поставен нейният оригинален дневник. Само част от него е била спасена от германска конфискация.



Музеят на Фрида Кало, Койоакан, Мексико


Всеки, който проявява дори минимален интерес и любопитство към мексиканската художничка Фрида Кало, трябва да посети Койоакан и музея „Casa Azul” (''Синята къща'').

Ярките стени на сградата , боядисани в кобалтово синьо, отбелязват къщата на мексиканската художничка, в която е живяла заедно със съпруга си Диего Ривера. След смъртта й през 1947 година, къщата е превърната в музей.



В музея има изложени традиционни цветни дрехи, които Фрида е носила често, папие-маше на Христос, разположено в нейното ателие – запазено така, както тя го оставила преди смъртта си, както и колекция от картините й.



Апартаментът на Айнщайн в Берн, Швейцария

През 1903 година Алберт Айнщайн, заедно с жена си и детето си, се премества да живее в апартамент на втория етаж на адрес - Kramgasse № 49, Берн, Швейцария. Родом от Германия, Айнщайн се премества в Швейцария , където учи, а след това и работи.



Енорийският дом на сестрите Бронте, Хауърт, Англия

Сестрите Бронте – еднакво обичани и уважавани както от британските, така и от чуждестранните любители на класиката, са живеели и писали своите романи в енорийска къща в Хауърд.

Персонажите, които сестрите описват, са реални хора, които те са срещали в живота си, в обществото, с което са били заобиколени.



Къща-музей на Салвадор Дали, Кадакес, Испания


Картини, отразяващи изкуството на Салвадор Дали, могат да бъдат намерени по целия свят. Но ако искате да се потопите в атмосферата, в която той е творил посетете дома му в Кадакес, Испания.

Жилището му представлява сграда, подобна на хижа, разположена на крайбрежието на малко рибарско селце.

Къщата – музей на Гауди, Барселона


Можете да посетите и дома на друг известен испанец - Антони Гауди, чиято революционна естетика помага за създаването на един прекрасен град, какъвто е Барселона днес. Той е един от най- големите новатори в архитектурата за времето си.

Негови творения са: къща „Висенс“, вила „Ел Капричо“, църквата „Светото семейство“, имение „Гуел“ и дворец „Гуел“.