Родните кюфтета са наша запазена марка заради специфичното омесване на каймата, но и на други места по света правят подобни месни специалитети.
Сега ви предлагаме една шведска вариация по темата, в която кюфтетата са дребни месни хапки, запечени с ароматен сос. Резултатът винаги е добър и рецептата си заслужава да се пробва.
Ето и необходимите продукти:
За кюфтетата:
по 400 грама свинско и телешко месо, смляно
1 равна чаена лъжичка смлян бахар
1 малка глава лук, нарязана на дребно
зехтин или олио
сол и пипер на вкус
За соса:
50 грама масло
45 грама брашно
500 милилитра мляко
200 милилитра течна сметана
1 супена лъжица дижонска горчица
3 супени лъжици копър, нарязан на дребно плюс допълнително количество за украса
50 грама галета
Начин на приготвяне:
Омесете каймата от всички продукти и с леко намазнени ръце оформете от нея кюфтета с размер малко по голям от този на орех.
В тиган с незалепващо покритие сложете няколко капки зехтин или олио и, след като се сгорещи достатъчно, запържете всяко кюфте за 3-5 минути, докато стане златисто от всяка страна.
Готовите подреждайте гъсто в подходяща тава за печене, така че да не остава пространство между тях.
Междувременно разтопете маслото на средно висока температура в дълбока тенджера с незалепващо покритие. Добавете брашното и бъркайте постоянно до получаването на гъста консистенция.
Изключете котлона и постепенно налейте млякото, а след това и сметаната, като бъркате непрекъснато с дървена лъжица.
След това включете котлона отново и оставете да заври, като не забравяйте да разбърквате често. Накрая оставете за 10-ина минути на ниска температура.
Добавете горчицата и копъра и разбъркайте добре (сосът трябва да има гладка консистенция). Овкусете със сол и черен пипер.
Залейте добре кюфтетата със соса и поръсете с галетата, смесена с малко зехтин. Сложете в предварително загрята фурна с температура от 200 градуса и печете 40-45 минути, докато повърхността започне да цвърчи леко, а галетата добие златист цвят.
Извадете и сервирайте самостоятелно или върху канапе от талиатели или с картофено пюре. Поръсете със свеж копър или магданоз.