От известно време сме на вълна лавандула... Всичко ни се привижда в млечно лилаво с примеси на тъмно и мистично синьо... Ухание, простота, красота, тишина – все лавандулови асоциации.

В тяхна чест ще ви предложим чудна рецепта за маслени сладки с лавандула.

Но преди това нека си спомним най-простичките и ефективни качества на лавандулата.

Тя съдържа естери и алдехиди, които помагат за регулиране на настроението.

Често се използва от привържениците на билките за лекуване на депресия.

Капнете няколко капки от етеричното масло във вода и я оставете някъде да се нагрява- например върху парното. Докато водата се изпарява ще усещате нежния аромат на лавандулата.

Можете да напръскате и чаршафите или дрехите и бельото преди да ги изгладите.

Интересно бе да разберем, че в християнската религия, тя е символ на чистотата, непорочността и безсмъртието. Зад всичко това има и легенда, която разказва, че ароматът на билката се получил, когато Дева Мария сложила дрехите на новородения Исус Христос да се сушат върху лавандулов храст, който след това разцъфнал и започнал да ухае. Когато сложила после и нейните дрехи на същия храст, те се боядисали в синьо. Затова синият цвят остава основен в нейните иконописни изображения.

Лавандулата е известна и с това, че от нектара, който „дарява” на пчелите се създава един от най-ароматните, вкусни и качествени медове. Лавандуловият мед се произвежда главно в Средиземноморието.

Цветчетата лавандула често се използват за декорации на различни сладкиши, освен това директно влизат в състава на всевъзможни кремове и теста за сладки.

Особено добре се съчетава аромата на лавандула с вкуса на шоколад и лимон.

Изключително ароматна става най-обикновената захар, примесена с 1-2 с.л. сушени цветове на лавандулова.

Лавандулата може да се смеси с черен, зелен или друг билков чай, за да забави освежаващо и успокояващо действие на топлата напитка.

Нека сега пристъпим към приготвянето на бисквитките с лавандула. За тях ще са ви необходими:

1 с.л. суха лавандула (можете да я откриете в магазини за билки)
125 гр. пудра захар
220 гр. меко масло
300 гр. брашно
50 гр. смлян на прах ориз

Загрейте фурната на 180С.

Смесете захарта и маслото, а после и брашното и ориза. Месете докато не се получи гладко тесто. Оформете го на топка и го сложете в хладилника за 30 минути.

Извадете тестото от хладилника, размесете го и добавете в него лавандулата. Добре омесете, лавандулата трябва да се смеси добре с тестото.

Пригответе си тава за печене на сладките, като задължително я застелете с хартия за печене.

Разточете тестото с дебелина не по-малко от 5мм (да не е много тънко), отрежете с формичка сърчица, цветенца или най-обикновени кръгчета и ги подредете в тавата.

Печете 15-20 минути докато станат леко златисти. Оставете ги да изстинат.