Да си направиш студено кафе е по-лесно, отколкото си представяш, а ако следваш инструкциите на колегите от bulevard.bg, ще получиш мек, богат и по-малко горчив вкус от всичко, налично на пазара.
Сложи смляното кафе в съд от неръждаема стомана или френска преса и го остави да пренощува в студена вода. Вкусът на кафето се процежда в студената вода. Така ще избегнеш горчивината, която често придружава зърната, поставени на висока температура. Накрая получаваш наситена смес, която е толкова тъмна, че не пропуска светлина. Ако направиш голямо количество от концентрата, можеш да си оставиш една част вкъщи за сутрините и да вземеш останалата със себе си на работа, където всички колеги ще ти завиждат.
Ето как се прави:
• Около 160 грама от прясно смляно кафе се изсипват във френската преса* с вместимост от (Концентратът става наистина силен, но винаги можеш да го отслабиш с повечко вода.)
• Напълни пресата със студена вода и разбъркай с кафето.
Четете още: Интересни факти за плодовете и зeленчуците
• Сложи капака на пресата, но не натискай буталото и остави сместа на стайна температура поне 12 часа. Колкото повече престои, толкова по-силен ще бъде резултатът.
• Натисни буталото, налей концентрираното кафе в кана и я остави в хладилника.
• Всяка порция кафе се разрежда със студена вода в пропорция 1:1 (ако кафето е прекалено силно, използвай повече вода), сервира се с лед, мляко и захар (или подсладител, ако за да се разтвори по-лесно).
• Ако не разполагаш с френска прес, просто сложи кафето в съд от неръждаема стомана и накрая го прецеди в тензух. Използвай 250 грама кафе за около 2 литра вода.
Четете още: Идеи за идеална чаша за кафе