Трудно заспиване, неспокоен сън, събуждане през нощта и трудно заспиване отново, това са показатели за проблеми със съня.

Често неспокойният сън се дължи на неправилно разпределяне на деня. Късното ставане, късното лягане, продължителният сън през деня, липсата или ограничена физическа активност през деня водят до нарушения на съня.

Светът се променя, техническото ни развитие е впечатляващо, но въпреки всичко и днес продължаваме да страдаме от същите проблеми със съня, каквито са имали и хората от античността. За щастие решенията, до които са стигнали те, са изненадващо ефективни.

Страдащите от безсъние хора в Китай са съветвани да се прозеят неколкократно точно преди да си легнат. След като вече са в леглото трябвало да поставят върха на езика си зад долните си зъби и да го държат там, докато заспят. Старанието им да се концентрират в това „упражнение“ не им позволява да мислят за другите си проблеми, така че могат да се отпуснат и да заспят.

Точно преди да си легнете, счукайте една-две скилидки чесън и ги смесете с няколко капки зехтин. Размажете тази паста върху парче хляб и го изяжте. За да премахнете силната миризма, сдъвчете семена от копър или магданоз. Из цяла Европа заменяли понякога чесъна с червен лук.


Излейте за кратко време студена вода върху глезените си точно преди да си легнете. Може и да вземете бърза, седяща студена вана. Напълнете дълбок и широк съд или леген със студена вода, след това застанете в него така, че да потопите само долните крайници на тялото си. С течение на времето ще увеличите потапянето до няколко минути. Тези упражнения провокират организма да се успи и закаляват тялото срещу болести.