Плодовите маски са подходящи за подмладяване на кожата, против лунички и пигментни петна. Те също почистват и свиват порите на кожата.

Трябва да знаете обаче, че плодовите маски понякога предизвикват алергични реакции и неприятни усещания.

Преди да се доверите на някоя от долните рецепти, направете малък тест на поносимост като капнете от самата маска върху кожата си. Изчакайте 2-3 минути, ако не се появи зачервяване, можете спокойно да си направите маската, съветват от ezine.bg.

За плодова маска може да се използват круши, ябълки, нар, банан, грейпфрут, портокал, папая, ананас, вишни, малини, ягоди и др.

Маска за лице с лимон

Лимонът е идеално средство в грижата за кожата на лицето и тялото. Това е рецепта, която почиства кожата на лицето и свива порите.

Смесват се 1 с.л. лимонов сок със 1 с.л. мед, 1/2 с.л. брашно и 1 с.л. зехтин. Маската се нанася върху лицето за 10-15 мин. и след това се измива с топла вода.

С помощта на лимона може да се омекоти грубата кожа на ръцете и ходилата. За целта грубите участъци се натъркват с разрязан лимон, след известно време кожата се изплаква и се намазва с подхранващ крем.

Маска за лице с банан

Тя е препоръчителна за есента, когато кожата вече е доста изсъхнала от лятното слънце, или през зимата.

Половин банан се размачква с малко прясно мляко докато се получи хомогенна каша. Нанася се върху лицето и шията. Тази маска може да се използва и когато неочаквано се налага бързо да се разкрасите.

Маска за суха кожа с пъпеш

Почистите лицето си, след което нанесете кашица от пъпеш, към която добавите малко зехтин. Престоявате 20 минути, след което измивате с хладка вода.

Маска за нормална кожа с праскови

Една добре узряла праскова се обелва и се прави на пюре. Прибавят се две лъжички мед. Нанася се на добре почистено лице, без зоната около очите. Оставя се да подейства 10 минути, изплаква се с хладка вода.