Автор
Woman.bg

Лима – очарователна смесица между история и съвремие

Лима е столицата на Перу и най-големият град в страната. Основан е през 1535 година от испанския конквистадор Франциско Пизаро. Днес Лима е интригуващ град, смесващ в себе си модерна визия и богата колониална архитектура. Градът е бил център на властта и управлението за 300 години и като такъв има чудесни църкви, метоси и манастири, които си заслужават посещението.

Лима е чудесно място, предостваящо ви възможността да опитате вкусната перуанска кухня, в която се използват доста разнообразни съставки от крайморските, планинските и амазонските райони на страната. Поради изобилието и качеството на морската храна, ресторантите, в които се предлага тя са най-добрите, а и обикновено не са особено скъпи.

Сред интересните забележителности на града е площадът Plaza Mayor. На него ще откриете катедралата Catedral de Lima ( създадена през XVI век ) и президентския дворец. Там се намират и катакомбите на Convento de San Francisco. Както и много други столици по света, Лима е дом на най-добрите музеи в страната, включително националните музеи по антропология, археология, история и други.

Catedral de Lima

Това е най-голямата религиозна сграда в Лима. Първия камък на катедралата е положил испанският конквистадор Франциско Пизаро, скоро след основаването на града. Интериорът има 15 параклиса, като в един от тях са положени останките на Пизаро.

Катедралата е построена в типичен бароков стил с много украса и мраморна подова настилка. Два от най-красивите олтари са тези, посветени на St. Santo Toribio de Morgovejo и Vigren de la Evengelizacion. Храмът приютява и музея на религиозното изкуство, в който можете да видите произведения на изкуството, свещени артефакти, църковни одежди, реликви и мебелировка.


Cerro San Cristobal


Хълмът San Cristobal се намира в близост до Лима. Височината му е 400 метра, а от върха имате възможността да се насладите на изключителната гледка към града. Ако времето е ясно и с повечко късмет, можете да видите корабите, акостирали на Callao Bay.

Според легендите този хълм е кръстен на местен бунтовник. На върха има кръст, поставен там, за да пази града. Освен кръста там ще можете да разгледате и музея, в който се пазят исторически снимки и документи от минали времена. Най-доброто обаче си остава разкошната гледка, особено през пролетта и лятото.

Huaca Pucllana

Huaca Pucllana е монумент от древната култура на Лима (200-700 год. пр. Хр.). Той представлява внушителна пирамидална конструкция, построена от глинени и ръчно изработени тухли. Пирамидата е издигната, за да служи като място на поклонение към Луната и океана. Вярва се, че е служила като церемониален и административен център, както и за провеждане на религиозни ритуали.

Huaca Pucllana е в процес на изследване от 20 години насам и някои от археологическите находки могат да бъдат видени в малък музей наблизо. Можете да се включите в някоя от организираните обиколки на пирамидата, които ви дават и възможността да разгледате малък флора и фауна парк.

Националният антропологически, археологически и исторически музей (Museo Nacional de Antropología, Arqueología e Historia)

Това е най-старият и най-важен държавен музей в страната. В неговите зали и експозиции се пазят над 10 000 предмета (керамика, текстил, метални и каменни предмети, многобройни предмети от древната перуанска история, документация и снимки от колониалните и републиканските времена). Музеят е посветен на изследването, консервирането и разпространяването на перуанското културно наследство и знания.

Музеят се помещава в историческа сграда, в която са живели испански вицекрал и двама перуански герои, борили се за независимостта на държавата. В някои от залите има виртуални експозиции, които са специално предвидени за деца, а през 2010 година отвори врати и зала, посветена на културата в амазонските региони. Музеят предлага организирани обиколки с екскурзовод на испански и английски език.