Съществува сериозно объркване по повод това "добри" или "лоши" са всъщност въглехидратите.

Тази несигурност датира от период в човешката история, когато някой твърде уверено е заявил, че въглехидратите нанасят предимно щети на организма. И така, днес сме пленници на зародилата се въглехидратна фобия.

Когато веднъж се научим да правим разлика между „добри” и „лоши” въглехидрати и разберем как те се държат вътре в тялото ни, тогава всички насадени ни страхове ще изчезнат.

Едни от приятелски настроените към организма богати на въглехидрати храни са пълнозърнестите продукти.

Целите зърна са част от менюто на хората в продължение на хиляди години и рецепти с тях са предавани от поколения на поколения.

Тайната на благоприятното въздействие на тези зърна върху организма и здравето се крие в нещо много просто – не трябва да се преработват по агресивния начин, с който смело борави съвременната хранителна индустрия.

Те трябва да останат цели, както подсказва и самото им наименование.

Целите зърна съдържат по-голямата част от витамините, минералите, фибрите, протеините, въглехидратите и останалите важни елементи, от които един организъм се нуждае ежедневно. Това ги прави много по-добър избор за храна от белите брашна, белите тестени продукти, белия ориз.



Име едно правило, което можете да запомните завинаги: Колкото по-бели зърнени продукти, толкова по-бедни на полезни вещества.

Един много показателен двубой между бели и кафяви зърна е този между белия и кафявия ориз. Всъщност, тук говорим за един и същи продукт, но поднесен по два различни начина.

Разликата е в това, че белият ориз е преработен до неузнаваемост – той е лишен от външните си слоеве, съдържащи важни ензими, фибри, витамини и пр. За сметка на тях са оставени въглехидрати с висок гликемичен индекс.

Храни с висок гликемичен индекс са превръщат по-бързо в захар попадайки в тялото и ако се консумират твърде често оказват негативно влияние върху нивата на захар в кръвта и не доставят необходимите хранителни вещества на организма.

"Нестабилните" нива на кръвна захар тялото регулира с освобождаване на инсулин. Когато дълго време кръвната захар е "нестабилна" ние се превръщаме в потенциални жертви на диабет и сърдечни болести. От друга страна, натуралните и сложни захари, съдържащи се в пълнозърнестите храни се разграждат бавно на молекули глюкоза, които навлизат в тънките черва и снабдяват тялото с енергия. А това означава, че освен за всичко друго пълнозърнестите храни са полезни и за мозъка.

Ето и малко обща информация само за някои от пълнозърнестите храни, които трябва да опитате и включите в менюто си:

Кафяв ориз

За разлика от белия ориз, той съдържа много витамин Е (важен за имунната система, кожата и много други части от тялото ни). Кафявият ориз е с високо съдържание на фибри.

Той съдържа големи количества от минералите манган, магнезий и селен. Също и триптофан, който помага на съня. Кафявият ориз може лесно да замени белия ориз в почти всяка рецепта- супи, яхнии, ризото и пилафи. Той е отличен избор за тези, които са чувствителни към глутен.

Камут и спелта

Те са древни пълнозърнести храни от семейството на пшеницата. Понякога хората с алергия към пшеница не са алергични към тях. Имат по-висока хранителна стойност, отколкото обикновената пшеница. И двете са богати на протеини. Спелтата съдържа минералите манган, магнезий и мед, а също така съдържа високи количества ниацин, тиамин и рибофлавин.

Камутът е известен от древен Египет и е познат като египатска пшеница. Отличава се с много ниското си съдържание на глутен. Може да се гарнира със зеленчуци или да се добави към варени ястия.

Зърната на спелтата съдържат изумително голямо количество ценни съставки. Тя представлява уникално съчетание от витамини, минерали, въглехидрати и мазнини.

Хляб с брашно от спелта

Много е богата на аминокиселини и баластни вещества; на витамините A, E, B1, B2 и ниацин, който е необходим за функционирането на нервите, нормалната обмяна на веществата и кожата. Съдържа ценни мастни киселини. Смята се, че стимулира обмяната на веществата.

Овес

Полезен за цялото ни тяло. Съдейства за стабилизирането на кръвната захар и понижаването на холестерола. Съдържа много протеини и фибри. Наличен е в търговската мрежа под най-различни форми- люспи, брашно и още много други.

Всички те са добър източник на минерали като манган, селен, магнезий и триптофан. Проучвания показват, че помага за понижаване на холестерола и намалява риска от сърдечни заболявания.

Киноа

Киноата е почитана още от древните инки. В продължение на хилядолетия присъства задължително в менюто им. Богата е на желязо, магнезий, витамини от група В и фибри. Доказано е, че помага при мигрена и намалява риска от сърдечни заболявания. Семената й са богати на белтъчини. Източник са и на скорбяла, захари, минерали, витамини, растителни влакна. Не съдържа глутен, поради което е идеална за всички, които са алергични към него.