От край време се оглеждаме за подходящи рецепти за този толкова прекрасен, но и сложен от към подбор на продукти за трапезата сезон.

Обичаме лятото и всички негови специалитети, включващи леки ежедневни салати, коктейли и ястия.

А ето и някои наши много любими здравословни и вкусни рецепти:

Печена царевица на барбекю

Необходими продукти:

• 6 големи кочана млечна царевица (почистени от влакната и листата)
• 2 супени лъжици бито масло
• 1 супена лъжица ситно нарязан пресен кориандър

Начин на приготвяне:

1. Загрейте барбекюто (или скарата) на умерена температура. Намажете царевичните кочани с масло (напр. растително олио).

2. Печете царевицата в продължение на около 10 минути, или докато зърната омекнат и придобият апетитен загар.

3. Поставете кориандъра и битото масло в малка купичка и бъркайте до получаване на хомогенна смес.

4. Когато царевицата е вече готова, отстранете кочаните от скарата и нанесете по една чаена лъжичка от кориандровото масло върху всяка една царевица.

Сервирайте я на вашите гости и градинското парти може да започне!

Къдрава салата с доматки и царевица

Къдравата салата се различава от обикновената маруля с това, че е по-хрускава и че се запазва за по-дълго време.

Необходими продукти:

1 глава къдрава салата
200 г чери домати
170 г царевица
1 стрък пресен лук
5 с.л. зехтин
1 лимонов сок
сол

Начин на приготвяне:

Къдравата салата се измива и нарязва на едро, чери доматите се разполовяват.

Към тях се добавят ситно нарязаният пресен лук, отцедената сладка царевица от консерва, зехтинът, лимоновият сок и солта. Всичко се разбърква много добре.

Салатата се разпределя в порционни чинии и е готова за консумация!

Франзела с песто и сушени домати

Големи почитателки сме на всичко „украсено” и „овкусено” със сос песто.

Попаднахме на следната рецепта за домашно приготвен сос песто, който ще споделим с вас.

Доста успешна и вкусна е комбинацията му със сушени домати и пресен хляб (или франзела, нарязана на тънки филийки). Пробвайте, няма да съжалявате!

Необходими продукти:

60 г листа от босилек
4 големи спаначени листа, бланширани 30 сек в гореща вода
1 суп.л. нарязан магданоз
1 ч. л. сол
3 счукани скилидки чесън
60 г настърган пармезан
55 г ядки по избор /смлени/
150 мл зехтин

ю

Начин на приготвяне:

Босилекът, спаначените листа, магданозът, солта и чесънът се разбиват с пасатор.

Към тях се прибавят пармезанът, ядките и зехтинът. Разбива се отново.

Съвет:
За да се съхранява дълго време се слага в буркан и отгоре се налива тънък слой зехтин. Захлупва се и се държи в на студено.

Лятна лимонада от ягоди и ревен

Ревенът е зеленчук, който израства в ранна пролет, богат е на витамини и минерали, подпомага храносмилането и е леко кисел на вкус.

Направен на сладко-кисело ароматен сироп, с добавка от малко ягоди, той е чудесен вариант за разхладителна напитка – разреден с обикновена или газирана вода.

Ето ТУК може да разберете по-подробно за направата на тази страхотна лятна лимонада.

Приятен апетит и лека събота, дами!