На дневен ред през лятото в кухнята идва разнообразие от морски дарове – ракообразни, омари, змиорки, стриди и хайвер, чието високо съдържание на цинк стимулира мъжката потентност.
Освен да се консумира натюр с капка лимон и малко сол, морската храна може да се приготвя с изобилие от подправки или дори с екзотични плодове като авокадо. Може да се заредите с енергия, като сготвите традиционни южноевропейски ястия ризото или паеля с морски дарове.
„Любовната кулинария” има дълга история, която минава през древните култури на Египет, Китай, ацтекската и майската цивилизация, съобщава novinar.bg
Докато американските народи залагали на магичното въздействие на растенията, в района на Средиземноморието освен плодовете на почит били морските дарове. За хранителните практики на изкусителите в Европа се говори още от времето на Марк Антоний, който хранел с грозде Клеопатра. Добре известно е, че Джакомо Казанова всекидневно е изяждал 50 сурови стриди, които му осигурявали безспорен успех в любовта. Преди да се погълне стридата, тя се покапва с лимон и лекото й потръпване е знак, че е жива. Стридите са богати на витамини, минерали, протеини и имат високо съдържание на цинк, което усилва мъжката сексуална енергия. Черният хайвер е с много високо съдържание на цинк и фосфор, които стимулират производството на тестостерон и засилват активността на нервните клетки и чувствеността. Относно скаридите и мидите, които също са богати на цинк, но съдържат и D-аспартамова киселина, която има положителен ефект върху тестостерона и естрогена.
Ето няколко рецепти, в които афродизиаците са водещ продукт:
Любовна салата
Необходими продукти: 1 авокадо, 300 г варени скариди, 2 връзки целина, 4 ореха, 100 г сметана, 50 г майонеза
Начин на приготвяне: Авокадото се разрязва наполовина, обелва се, маха се костилката и вътрешността се нарязва на малки кубчета. Кората се запазва, защото после се пълни със сместа. Скаридите се пускат за 30 секунди във вряща вода и след това се изстудяват. В купа се смесват авокадото, скаридите, целината и нарязаните орехови ядки.
За соса: 4 супени лъжици майонеза се смесват с малко лимонов сок и по една супена лъжица кетчуп и сметана. Издълбаните половинки на авокадото се пълнят с получената смес и се замразяват.
Стриди по венециански
Необходими продукти: 24 стриди, 1/2 лимон, 1 резен целина, 1 скилидка чесън, 1 щипка мащерка, 1 с.л. галета, черен пипер, зехтин
Начин на приготвяне: Почистените стриди се отварят внимателно и вътрешната вода се излива в отделен съд. Отстраняват се горните черупки, изваждат се стридите, измиват се добре долните черупки, стридите се поставят в тях. От ситно нарязаните целина, счуканата скилидка чесън, мащерката, галетата, черния пипер и водата от стридите се приготвя сос, който се разбърква добре. Стридите се заливат с него, после със зехтин и се изпичат на силна фурна. Поднасят се с резенчета лимон.
Омар по португалски
Необходими продукти: 2 малки омара, 1/2 ч. ч. олио, 3 глави кромид лук, 1 с.л. брашно, 2 с.л. бренди, 1/2 кг домати, 4 скилидки чесън, черен пипер, сол, оцет, задушен ориз
Начин на приготвяне: Омарите се измиват в студена вода, поставят се в тенджера с вряща подсолена вода, в която са прибавени нарязаният на парченца лук, черен пипер и оцет. Омарите се задържат с решетеста лъжица малко под водата, след което се варят 15—20 минути. Оставят се да изстинат в бульона, след това се подсушават, разрязват се на половинки по дължина, изважда се внимателно месото, нарязва се на парченца и се поставя в широк тиган. Ситно нарязаният лук се изпържва в масло, прибавят се попарените, обелени и нарязани домати и се задушават. Добавят се счуканият чесън, черен пипер, сол, поръсва се с брашното и се разбърква добре. Задушава се няколко минути, пресова се и се прибавя брендито. Омарите се заливат със сместа, задушават се под похлупак 5 минути, охлаждат се и ястието се оставя да престои една нощ в хладилник. Преди поднасяне се затопля и се гарнира със задушен ориз.
Змиорки с чесън
Необходими продукти: 500 г змиорка, 1 скилидка чесън, 1 дафинов лист, оцет, олио, черен пипер, сол, 300 г картофи или друг зеленчук за варене
Начин на приготвяне: Нарязаната на порции змиорка се запича под грил, след което се изпържва в олио със счукания чесън и дафиновия лист. Сваля се от огъня, посолява се, поръсва се с черен пипер и оцет, и се доизпържва до омекване. Поднася се с варени зеленчуци
Ризото с морски дарове
Необходими продукти: 300 г замразени морски дарове, 1 ч.ч. ориз басмати, 3 с.л. зехтин, 1 скилидка чесън, 1 стрък зелен лук, магданоз, черен пипер, сол
Начин на приготвяне: Морските дарове се потапят във вряла вода за няколко минути и се отцеждат. Бялата част на лука се нарязва на ситно. В тенджера се загрява зехтинът и в него се запържва смачканата скилидката чесън. Чесънът се изважда и в зехтина се запържва лукът. Прибавят се измитият ориз и морските дарове. Посолява се със сол и пипер и се залива с 3 ч.ч. гореща вода. Разбърква се и се оставя да къкри на тих огън до омекването на ориза. Ситно нарязания магданоз се добавя към ориза и се разбърква. Тенджерката се похлупва, ястието оставя се да престои 30 минути преди да бъде сервирано.