Пристрастяването към кафето се дължи на генетични фактори, съобщава BBC, цитирайки ново изследване, направено от американски учени.
Целта на изследването била да се обясни защо някои хора консумират по-големи количества кофеин от другите, съобщава inews.bg
За целта учените сканирали генетичните вариации на над 40 000 души, благодарение на което открили, че два участъка в ДНК са реално свързани с високата консумация на чай, кафе, шоколад, газирани напитки и други източници на кофеин.
Единият автор на изследването, д-р Нийл Капоразо от Националния институт по рака в Бетезда, Мериленд, казва, че хората с определена генетична вариация консумират с около 40 милиграма повече кофеин от другите хора, което се равнява на една трета чаша кафе.
"Има стотици гени, които отговарят за различни видове заболявания, но за тези, свързани с консумацията, все още се знае твърде малко", отбелязва Капоразо. "Сега за пръв път разбираме, че има специфични гени, които влияят върху количеството кофеин, което хората консумират".
В двата участъка на ДНК, свързани с високата консумация на кофеин, се съдържат два гена, които е твърде вероятно да отговарят за това по какъв начин организмът преработва кофеина. За първия (SYP1A2) преди време бе доказано, че е свързан с това как организмът възприема кофеина. Вторият (AHR) пък помага за регулиране на първия ген.
Другият автор на изследването д-р Мерилин Корнелис от Харвардското училище за обществено здраве отбелязва, че винаги е имало неофициални сведения за това, че всеки реагира по различен начин на кофеина, но повечето изследвания са били насочени по-скоро към факторите на околната среда, които влияят върху този процес.