Венецуела е шестата по големина страна в Южна Америка. Тя е уникална. Всеки, който е видял как планина Тепуи се издига над Гранд савана във Венецуела, може да потвърди, че никъде по света не съществува нещо подобно.

Венецуела е разположена в северната част на Южна Америка, на запад граничи с Колумбия, на юг – с Бразилия, на изток – с Гуана и с Карибско море на север.

Страната се разпростира на 900 000 кв.км и е разделена на 23 щата. В тази държава се намират най-високият водопад в света Анхел и най-голямото езеро в Южна Америка. Столицата на страната е град Каракас, намиращ се на брега на Карибско море. Вечерно време заведенията в Каракас оживяват с ритми Карибите.

Части от бреговете на Венецуела лесно могат да бъдат сбъркани с райски карибски остров.

Находищата на петрол са толкова обширни, че за инженерите и топографите не представлява никаква трудност да намерят почти навсякъде ново находище.

Заради близостта си с Екватора климатът във Венецуела е изключително променлив. В страната има два сезона – сух и мокър. Сухият сезон трае от декември до април, а мокрият – от май до ноември. Средните годишни температури са около 27 градуса, но по-ниски температури се наблюдават на по-високо надморско равнище, например в Андите, където дори са необходими якета.



Венецуелската кухня е много разнообразна и традиционни ястия може да откриете в почти всеки местен ресторант. Най-типични са пържената или печена риба или месото, обикновено сервирани с гарнитура от ориз. Най-консумирано е телешкото и пилешкото месо, но в някои региони местните хапват и козе месо, а свинското се консумира предимно около Коледа.